AVAS vrea sa adune trei complexuri energetice si sapte firme din Electrica intr-o companie nationala. Toate companiile care vor forma holdingul energetic isi vor pastra independenta juridica.

Seful autoritatii pentru valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat ieri, la Cluj, ca intentioneaza sa creeze un operator puternic in domeniul energiei electrice, care ar urma sa fie compus din societatile la care AVAS detine pachetul majoritar de actiuni. Este vorba de trei complexuri energetice si cele sapte societati de stat din portofoliul Electrica. Mai precis, in patrimoniul statului roman administrat de AVAS se mai afla pachetele majoritare de actiuni de la trei societati de distributie a energiei electrice, trei societati de furnizare si una de service.

Reunite, toate aceste companii detinute de statul roman ar putea forma un operator important pe piata regionala a energiei. Acest operator ar urma sa fie interesant pentru investitorii de pe bursa din Bucuresti.

Teodor Atanasiu a declarat ca, pentru inceput, vor fi scoase la vanzare pachete mici de actiuni ale companiilor care vor compune viitorul holding energetic. In functie de evolutia capitalizarii bursiere a acestor companii, reprezentantii AVAS doresc sa continue privatizarea societatilor prin lansarea unor noi pachete de actiuni, in ritmul stabilit de specialistii angajati de AVAS.

Teodor Atanasiu nu exclude nici posibilitatea listarii viitorului holding energetic pe burse din strainatate. El a afirmat ca are informatii potrivit carora capitalul social al societatilor din domeniul energetic controlate de statul roman ar fi de circa un miliard de euro. Valoarea lor de piata este insa mult mai mare, spune Atanasiu. Tocmai de aceea, prin vanzarea pe bursa a actiunilor din viitorul holding energetic, presedintele AVAS spera sa obtina o suma de cel putin 10 ori mai mare decat valoarea capitalului social.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.