Florin Pogonaru, presedintele AOAR, apreciaza ca deciziile Consiliului Concurentei trebuie sa fie mai prompte, in timp ce Stelian Dorobantu (foto), directorul general UGIR 1903, considera Consiliul "o institutie obedienta statului si ineficienta" * Pentru presedintele UNPR, Marian Milut, e vorba de "aceleasi structuri PSD, care traverseaza legislaturile"

Oamenii de afaceri acuza lipsa de transparenta care caracterizeaza activitatea Consiliului Concurentei si solicita mai multe informatii cu privire la criteriile care stau la baza deciziilor acestei institutii. "Deciziile Consiliului Concurentei trebuie sa fie mai prompte, in paralel cu o imbunatatire a comunicarii si cu mai multa transparenta", a afirmat Florin Pogonaru, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

El a precizat ca este important ca intreprinzatorii sa inteleaga mecanismul si criteriile care stau la baza deciziilor Consiliului. "Este necesara o campanie de comunicare cu privire la criteriile aplicate si mai ales la cazuistica aferenta activitatii Consiliului Concurentei. Mediul de afaceri trebuie sa inteleaga cum s-a ajuns la hotararile luate de aceasta institutie", a explicat Pogonaru.

Directorul general UGIR 1903, Stelian Dorobantu, apreciaza la randul sau ca este necesar un audit "serios" al activitatii Consiliului Concurentei, dupa modelul celui din Justitie, "sau poate chiar mai sever pentru ca fenomenele economice au impact mult mai profund asupra vietii sociale". "Din punctul nostru de vedere, putem spune, fara a mai astepta vreun audit, ca este vorba despre o institutie obedienta statului, ineficienta, usor debusolata si decuplata de la problemele reale ale economiei de piata. Asa am resimtit-o de-a lungul anilor", a subliniat Dorobantu.

In opinia sa, deficienta inregistrata la nivelul activitatii Consiliului Concurentei este cauzata in primul rand de lipsa de transparenta si de "decuplarea de la institutiile de piata, ramanand cuplat numai la interesele statului si sistemului politic". Stelian Dorobantu mai afirma ca UGIR 1903 va actiona in instanta Consiliul Concurentei, daca nu se va autosesiza la majorarile preturilor la utilitati, survenite la inceputul acestei luni.

"Concurenta", capitol sensibil in negocierile cu UE

"Consiliul Concurentei nu ia nici o pozitie in momentul in care statul scumpeste anumite produse in cazul carora detine o pozitie de monopol", a declarat si Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania (UNPR). El a subliniat ca institutia trebuie sa ia o pozitie in momentul in care statul intervine in scumpirea utilitatilor, si sa ceara explicatii cu privire la necesitatile majorarii preturilor in functie de costuri si de investitiile efectuate in domeniu.

"Eu, ca agent economic, nu ma pot sesiza, Consiliul Concurentei este organismul care controleaza in toate tarile europene monopolurile de stat sau private", a mentionat Milut. "In schimb, cei de la Consiliul Concurentei sunt foarte aplecati sa controleze anumite sectoare care nu au nici o legatura cu monopolul, ingreunand activitatea firmelor. Conducerea Consiliului Concurentei aproape nu s-a schimbat in ultimii 8 ani. Sunt aceleasi structuri PSD, care traverseaza legislaturile", a continuat el.

Exportatorii sunt insa multumiti de colaborarea pe care au avut-o de-a lungul timpului cu reprezentantii Consiliului Concurentei. "Am avut foarte multe probleme si spre multumirea noastra, am colaborat foarte bine cu Consiliul Concurentei si am gasit cai de solutionare, pentru ca activitatea de import si export sa se desfasoare intr-un mediu concurential onest", a precizat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Reamintim, in scurt timp, plenul Parlamentului European va da verdictul in privinta aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, iar capitolul "Concurenta" ramane unul dintre punctele asupra carora Comisia Europeana a insistat in mod special.

Toamna trecuta, dupa ce Romania a inchis provizoriu toate capitolele de negociere, oficialii europeni continuau sa fie extrem de nemultumiti in privinta institutiei care reglementeaza competitia pe piata romaneasca. Principalul motiv al nemultumirii Comisiei Europene era reprezentat de incapacitatea Consiliului Concurentei din Romania de a-si face datoria. CE critica Consiliul Concurentei in raportul pe anul trecut, cerandu-i sa-si imbunatateasca substantial activitatea si sa aplice corect legile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.