Reprezentanti alesi de companii ar trebui sa „parasca“ Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor ilegalitatile din firma.

O lege din 2002 ii obliga pe cei din conducerea companiei sa desemneze un angajat care sa „parasca“ orice tentativa de spalare de bani sau tranzactiile suspecte facute chiar de firma pentru care lucreaza. Reprezentantii Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) ne-au declarat ca au primit deja zeci de decizii prin care firmele isi desemneaza singuri spionii, dar „nu si prea multe raportari“.

Potrivit legii, firmele care nu respecta aceasta conditie ar putea fi sanctionate cu amenzi pana la 20.000 de lei, insa Oficiul nu a aplicat pana in prezent astfel de amenzi, pe motiv ca prevederea este considerata un abuz.

„Noi am aplicat amenzi pentru toate categoriile inscrise in lege la Articolul 8, in afara de cei de la punctul k), adica exact in afara de aceste companii. Interesul este concentrat pe zone care implica risc“, ne-a declarat purtatorul de cuvant al ONPCSB, Nicolae Fuiorea. Acesta sustine ca Oficiul va cere modificarea legii initiate in 2002 de Ministerul Justitiei si ca obligatia firmelor de a-si desemna „spioni“ va fi eliminata.

Managerii companiilor contactati de EVZ sustin ca nu si-au desemnat un astfel de om, ba chiar li s-a parut amuzant sa existe cineva in firma care sa anunte anumite tranzactii suspecte. „In primul rand ar trebui sa ma anunte pe mine daca sunt probleme. Din cate stiu nu avem un astfel de om desemnat“, ne-a declarat Maria Grappini, directorul general al Pasmatex.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.