Erste Bank, prima companie straina listata la BVB * Cotatia de referinta la finalul primei zile: 38,27 euro/titlu

La Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inceput de ieri tranzactionarea actiunilor Erste Bank, proprietarul Bancii Comerciale Romane (BCR). Este pentru prima data cand o companie straina se listeaza in Romania, dupa 1990, BVB devenind, astfel, o Bursa internationala.

Cotatia de referinta pentru actiunile Erste listate la Bucuresti a fost echivalentul in lei a 38,27 euro/titlu (141,8 lei), la sfarsitul primei sedinte de tranzactionare afisand o crestere de 1,94% fata de cotatia de referinta. Pretul actiunilor a variat intre 140 de lei si 142,9 de lei, iar valoarea totala a tranzactiilor a insumat 3,02 milioane lei (833.000 de euro). De altfel, bursa a inchis in crestere usoara sedinta de tranzactionare de ieri, indicele general, BET-C, urcand cu 1,31%, evolutie influentata de listarea Erste Bank.

Listarea Erste Bank la Bucuresti este un semnal semnificativ pentru Romania, aceasta fiind cea mai importanta piata pentru grupul austriac, a declarat presedintele bancii, Andreas Treichl (foto), intr-o conferinta de presa. Reprezentantul Erste a aratat ca Romania are un sistem bancar "excelent", iar pe termen lung, clientii vor fi cei care vor beneficia de pe urma concurentei intre principalele institutii de credit. Desi actiunile Erste sunt deja tranzactionate la bursele din Viena (din 1997) si Praga (din 2002), institutia a hotarat sa solicite prezenta si pe piata de la Bucuresti pentru a permite angajatilor BCR care au actiuni emise de institutia de credit austriaca sa transfere titlurile fara sarcinile suplimentare asociate in mod normal cu detinerea de actiuni listate in afara Romaniei.

Presedintele grupului a mai spus ca, din punctul lui de vedere, salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR) nu vor vinde actiunile detinute la grupul austriac. "Nu cred ca vor vinde daca nu au nevoie urgenta de numerar, iar daca au nevoie de numerar, pot sa-si ia oricand un imprumut", a declarat Treichl. El a mai spus ca grupul nu negociaza in prezent cu SIF-urile pentru un schimb de actiuni in vederea listarii BCR, insa isi mentine angajamentul pentru efectuarea acestei operatiuni cel mai tarziu pana in octombrie 2009. "Avem obligatia sa listam Banca Comerciala Romana la trei ani de la cumparare, cel mai tarziu in octombrie 2009. Erste isi pastreaza angajamentul. Va fi o listare, dar nu pot sa spun acum care vor fi conditiile", a spus Treichl.

Actiunile Erste au intrat pe o panta descendenta din octombrie 2007, cand erau tranzactionate la 58,95 euro pe titlu. Pretul si-a revenit in decembrie 2007, cand a urcat, din nou, peste pragul de 50 de euro.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.