Potrivit analistilor care studiaza piata in domeniul tehnologic, din ce in ce mai multe companii occidentale incep sa-si externalizeze serviciile de software si servicii computerizate catre firme din Europa de Est, pentru a realiza astfel economii importante. In tarile din Europa Centrala, producatorii de software locali incep sa sesizeze beneficiile expansiunii spre est a Uniunii Europene, orientare care aduce cu sine numeroase firme din Occident in cautare de programatori ieftini si calificati, precum si companii care ofera servicii computerizate.

"In acest sector, Europa de Est incepe sa semene cu India, la o scara mai mica insa. Din ce in ce mai multe companii occidentale gasesc aici lucru de calitate la un cost redus", considera Roger Fulton. Un exemplu in acest sens este Orak Engineering, o firma bulgara de IT, care a fost angajata de concernul german Adidas pentru a-i concepe programele electronice.

Pe de alta parte insa, unii specialisti considera ca, in sectorul IT, extinderea Uniunii Europene nu a facut decat sa accelereze migratia fortei de munca determinata de colapsul fostei Uniuni Sovietice si deschiderea pietelor vestice. Multe firme occidentale, in special din Germania, incearca sa-si aduca la un nivel redus costurile, pe fondul unei situatii economice slabe in tarile de origine, urmand calea deschisa de compania de telecomunicatii franceza Alcatel, care in 1991 a deschis un centru de cercetare-dezvoltare la Timisoara.

In ultimii 14 ani, acest centru s-a dezvoltat treptat, ajungand la cateva sute de angajati care concep si elaboreaza programele utilizate de ultimele modele de telefoane mobile ale companiei. Potrivit directorului executiv al filialei germane a firmei, Alf Henryk Wulf, "Alcatel a ales Romania pentru ca avea expertiza necesara pentru acest tip de serviciu. In plus, economiile de cost erau si ele semnificative", economiile de cost fiind mai mici in Romania decat in China, tara unde compania detine circa 3.000 de programatori.

Extinderea spre est a UE nu este profitabila doar pentru noile state membre precum Polonia, Cehia si Ungaria, dar si statelor care vor adera in 2007, Romania si Bulgaria. In 2003, firma elvetiana de servicii pe Internet, Netto24, a ales tot o firma romaneasca pentru a-i concepe pagina electronica, de la acea data si pana in prezent, romanii avand sa castige si alte contracte avantajoase din partea unor firme din Germania, Marea Britanie si Statele Unite.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.