Statul roman ar trebui sa renunte la Romgaz, compania de stat din domeniul explorarii si productiei de gaze naturale, potrivit lui Dinu Patriciu. In opinia presedintelui Rompetrol, privatizarea celor peste 200 de licente de productie si depozitare ale Romgaz ar aduce circa sase miliarde statului roman.

“Romania poate fi un depozit pentru Europa Centrala si de Est, pentru ca are o capacitate de depozitare de 20 miliarde metri cubi. Cine detine robinetul detine si controlul acestor gaze, dar din cauza luptelor politice suntem pe cale sa pierdem acest avantaj. Privatizarea celor 200 de licente detinute de Romgaz ne-ar face sa devenim un depozit pentru aceasta zona. Este insa o decizie politica si nu cred ca ea va putea fi luata pana la alegeri. Dupa asta insa eu sunt convins ca se va intampla”, a spus Patriciu. El a mai adaugat ca Romgaz este o scoica tare a societatii romanesti, “care ar trebui sparta”. Omul de afaceri a mai spus ca Romgaz nu este capabila sa gestioneze depozitarea gazelor naturale. “Aceasta companie de stat este o mare paguba, pe care o platim toti si la care trebuie sa renuntam. O mare parte din pretul mare al gazelor pe care romanii il platesc se datoreaza monopolului detinut de Romgaz si Transgaz”, a completat Patriciu.

PROIECTE. Romgaz trebuia sa construiasca un depozit de gaze naturale la Margineni – Roman impreuna cu gigantul rus Gazprom, insa discutiile treneaza. In acelasi timp, compania de la Moscova a decis dezvoltarea unui depozit gazifer la Banatskidvor, in Serbia, dupa cooptarea acestei tari in proiectul gazoductului South Stream.

Afirmatiile lui Patriciu au fost contrazise de catre Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. El afirma ca Romgaz este profitabila si are o importanta strategica pentru economia Romaniei. “Romgaz a avut in 2006 o cifra de afaceri de peste 850 milioane de euro si un profit brut considerabil, de 204 milioane euro. Societatea a ocupat in 2006 locul 12 in topul celor mai puternice companii din Romania”, a afirmat ministrul.

Patriciu a mai afirmat la Sibiu si ca “statul este un administrator ineficient”. Colegul sau de partid il contrazice si precizeaza ca “in principalele tari din Uniunea Europeana companiile care exploateaza gazul metan sunt in proprietatea si administrarea statului”.

INTERES. Alexa Jakob, directorul companiei Romgaz, spune si el ca Patriciu a facut aceste declaratii deoarece are anumite interese. “Declaratiile domnului Patriciu nu sunt noi si sunt de inteles, pentru ca el vrea sa obtina niste perimetre care il intereseaza, dar nu poate sa cumpere Romgaz. Problema e ca proprietarul (Romgaz, respectiv Ministerul Economiei si Finantelor – n.r.) nu reactioneaza. Problema energiei este a tarii, nu a companiei, iar decizia (de vanzare a companiei – n.r.) trebuie sa o ia Ministerul Economiei si Finantelor, Guvernul”, a declarat miercuri Alexa. In acelasi timp, directorul Romgaz il contrazice si pe ministrul Economiei, spunand ca Romgaz nu a solicitat in ultimii ani cresterea preturilor, dar ca pretul este mare ca urmare a obligatiilor politice asumate de Romania in relatia cu Uniunea Europeana, adica din cauza alinierii pretului la gaze. Varujan Vosganian a negat ca ar exista in Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana vreo prevedere care sa oblige Romanie sa alinieze pretul productiei interne de gaze naturale la cele de import.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.