Fiscul a pus gand rau evazionistilor, deopotriva persoane fizice si juridice. Daca de primii se vor ocupa, peste cateva luni, firme specializate in recuperarea datoriilor bugetare, societatile comerciale vor avea de "luptat" in special cu Garda Financiara, institutie care va avea un rol mult mai important in viitor.

Comisioane si liste cu datornici

"De anul viitor, vom externaliza executarea silita la persoanele fizice care practica activitati independente, categorii din care fac parte avocatii, notarii, consultantii si taximetristii", a declarat vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) Daniel Chitoiu. El spune ca aceasta propunere legislativa a ANAF, care va fi definitivata in urmatoarele saptamani, prevede ca activitatea de rascumparare silita sa revina, dupa modelul practicat in unele tari europene, unor firme specializate.

"Vom organiza licitatie, iar societatile castigatoare vor primi un comision de 3-4-5% din suma recuperata", a precizat oficialul ANAF, la un seminar organizat la Brasov. El a mai dezvaluit, pentru Gardianul, ca ANAF va prezenta acestor firme subiectii de care trebuie sa se ocupe. Listele vor cuprinde "persoanele de la care trebuie recuperati banii, precum si sumele exacte".

Nici angajatii proprii ai ANAF nu vor fi tratati mai prejos, daca initiativele conducerii Agentiei vor fi aprobate. Astfel ca acestia vor putea primi "comisioane" aplicate drept procent la sumele recuperate la bugetul statului. Masura vizeaza atat cresterea gradului de incasare la buget, cat si "imunizarea" la spaga a inspectorilor fiscali, care vor putea incasa comisioane frumoase din datoriile recuperate.

Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a declarat, ieri, ca Garda Fianciara trebuie sa aiba un rol important in viitor, axat pe "evazine fiscala, spalare de bani si executari silite". "Vom modifica organigrama ANAF si speram ca Garda Financiara sa aiba un rol mai important", a spus Bodu.

Codul de procedura fiscala, modificat

Aceasta nu este singura modificare legislativa avuta in vedere de oficialul ANAF, care a anuntat ca vrea sa modifice Codul de Procedura Fiscala, astfel ca actionarii care detin mai mult de 50% din capitalul social al unei firme cu datorii la stat sa fie solidari la plata creantelor, indiferent de obiectul de activitate. Intentii de viitor reprezinta si reorganizarea intregii structuri a administratiei fiscale.

Astfel, spune Chitoiu, firmele cu o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 50 si 500 milioane de lei vor fi administrate de o directie asemanatoare cu cea care administreaza marii contribuabili. Pana la realizarea acestor planuri, ANAF va beneficia, in acest an, de circa 3.000 miliarde de lei, bani care reprezinta o parte din sumele incasate de inspectori din diferentele de taxe si impozite, pentru "orice altceva in afara de stimulente salariale". Hotararea Guvernului aprobata in ultima sedinta prevede ca banii sa fie folositi pentru constructia de sedii, dar si pentru achizitionarea de tehnica de calcul.

16.600 miliarde de lei recuperati in trei luni

Veniturile incasate in urma actiunilor de executare silita intreprinse de ANAF in primul trimestru al anului au fost cu 26,15% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, a mai spus vicepresedintele institutiei, Daniel Chitoiu. El a precizat ca in perioada 1 ianuarie - 31 martie, executarea silita a adus un aport la veniturile bugetare de 16.645,9 miliarde lei, ceea ce reprezinta 9,36% din totalul veniturilor incasate. Din totalul incasarilor din arierate la bugetul general consolidat, majoritatea o reprezinta incasarile din plati dupa comunicarea somatiilor, in suma de 11.581,38 miliarde de lei. Valorificarile din sechestre asupra bunurilor mobile au adus 240,14 miliarde de lei, iar sumele recuperate din sechestrele asupra bunurilor imobile au fost de 754,47 miliarde de lei.

Restante bugetare de 32.730 miliarde de lei

Organele fiscale au identificat, in perioada 1 martie-6 aprilie, 5.753 de agenti economici aflati in situatia de a fi actionati in instanta pentru recuperarea de obligatii bugetare de 32.730 miliarde de lei, a mai anuntat Daniel Chitoiu. "Incepand cu 1 martie, organele fiscale au declansat un proces in vederea identificarii societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar privat care au incetat platile, atat pentru creante ale bugetului, cat si pentru cele care reprezinta contributii sociale", a spus reprezentantul ANAF. El a adaugat ca, in aceeasi perioada, autoritatile fiscale teritoriale au inaintat instantelor cereri introductive pentru declansarea acestor proceduri pentru 4.145 companii mici si mijlocii in scopul recuperarii unor creante in suma de 14.029 miliarde de lei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.