Daca preturile produselor agroalimentare si-ar putea pastra un ritm de crestere rezonabil in primul semestru, recolta estimata pentru 2008 ar putea salva tinta de inflatie asumata de BNR.

Cum petrolul nu mai da semne de inflamare si variatie intr-o plaja larga in aceasta perioada, se pare ca principalul pericol pentru inflatie raman produsele alimentare. Recoltele demne de minime statistice din 2007 au creat o presiune mare pe cerere, iar producatorii, speriati de scumpirea serviciilor si euro, ameninta de zor cu scumpiri exorbitante. Pana acum, cel putin din punct de vedere statistic, preturile nu au luat-o razna. Preconizata scumpire a painii, cu 50%, s-a rezumat, conform datelor INS, doar la 0,4%. Nu comentam acuratetea datelor, pentru ca e greu de imaginat o medie la nivel national fara a avea foarte multe date.

Totusi nu putem sa nu observam faptul ca, in ultimele 12 luni, alimentele s-au scumpit cu aproape zece puncte procentuale: 9,71%, spun cifrele statistice (0,8% numai in ianuarie 2008).

In aceste conditii, preconizata recolta buna la nivelul UE ar putea fi o baza solida pentru readucerea inflatiei sub control (sigur, prin tinerea sub control a preturilor reglementate si a euro, dar si beneficiind de o conjunctura externa favorabila la preturile resurselor energetice).

Recent, reprezentanti ai Comisiei Europene au declarat ca se estimeaza ca in 2008 productia de cereale a Uniunii Europene ar putea creste in acest an cu 10,3%, ca urmare a extinderii suprafetelor cultivate si a previziunilor privind majorarea recoltelor. Suprafetele totale insamantate cu cereale ar putea creste cu aproape 5%, la 59,2 milioane de hectare, au spus sursele.

Productia de grau moale va fi mai mare cu 12,1% fata de anul trecut, respectiv 125,3 milioane de tone, iar cea de orz, cu 3,2%, la 59,9 milioane de tone.

Suprafetele cultivate cu grau moale vor fi cu 5,4% mai mari fata de anul trecut, iar cele cultivate cu orz vor creste cu 2,6%. Estimarile se bazeaza pe datele privind insamantarile de iarna furnizate de autoritatile nationale din sectorul agriculturii din cele 27 de state membre si pe previziunile referitoare la insamantarile de primavara.

Pentru porumb nu exista estimari privind productia, dar suprafetele insamantate ar putea fi mai mari cu cel putin 5%. In cazul rapitei, Comisia Europeana anticipeaza o productie de 19 milioane de tone, cu 3,9% mai mare fata de anul trecut. Totusi, suprafata cultivata cu rapita va scadea cu 5,5%, la 6,2 milioane de hectare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.