Noile standarde de calitate si competitivitate impuse firmelor ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a dus la scaderea numarului de societati comerciale care au incheiat profituri la sfarsitul primului semestru din 2007.
Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, ponderea intreprinderilor cu bilant pozitiv s-a cifrat la 56,2%, cu 1,8 % mai putin decat in perioada similara din 2006. „Participarea Romaniei la piata unica europeana, prin cerintele de competitivitate si calitate, a afectat intr-o oarecare masura performantele agentilor economici in anul 2007. Astfel la nivelul semestrului I din 2007 numarul de agenti care inregistreaza profit (56,2%) a scazut si s-a majorat corespunzator numarul de agenti care au inregistrat pierderi (43,8%). Daca se ia in considerare ca si in semestrul I 2006 s-a inregistrat o reducere a unitatilor cu profit se poate aprecia ca impactul aderarii nu a fost semnificativ”, se arata intr-un studiu realizat de CNP.

Pe de alta parte rata medie a profitabilitatii companiilor romanesti a crescut in primele sase luni ale anului trecut cu 0,1 puncte procentuale, nivelul castigurilor ajungand la 6,4%. Cea mai mare crestere a ratei de profitabilitate s-a inregistrat in sectorul de stat, de la 6% la 9,2%, in timp ce in domeniul privat s-a inregistrat un spor de numai 0,1 puncte procentuale, de la 5,8% la 5,9%. Rata cea mai ridicata a profitabilitatii, de 10,6%, s-a inregistrat in sectorul mixt, cu toate ca aceasta a inregistrat o scadere apreciabila fata de semestrul I din 2006.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.