Creditele ipotecare contractate in trecut in dolari SUA s-au dovedit a fi o afacere veritabila pentru romani. Principalul motiv: aprecierea leului in raport cu moneda americana care a acoperit si cresterile ulterioare ale dobanzilor percepute de banci.

De exemplu, la un credit ipotecar de 12.000 de dolari luat in 2004, pe 15 ani, initial, dobanda a fost de 10,20%. Rata lunara, de 130 de dolari, echivala cu 442 de lei. Dupa un an, dobanda a crescut cu circa un punct procentual, ajungand la 11%.

In consecinta, rata lunara a sarit la aproape 136,5 dolari. In moneda nationala, aceasta suma reprezenta insa numai 382 de lei. In decembrie 2007, rata lunara a scazut la 340 de lei. Castigul celui indatorat a venit din aprecierea leului cu aproape 27% fata de dolar in perioada aprilie 2004-ianuarie a.c.

Cazute in dizgratie

In prezent, creditele in dolari nu le mai fac cu ochiul romanilor. Dobanzile practicate la moneda americana au scazut semnificativ in ultimii ani, ultima dobanda de politica monetara stabilita de banca centrala americana Fed fiind de 3%. Este aceasta o motivatie suficienta pentru ca romanii sa se reorienteze catre imprumuturile in aceasta valuta? „Aparent nu exista un apetit foarte mare pentru monedele neeuropene, ca urmare nici dolarul nu cred ca va face volume semnifcative“, afirma presedintele Bancpost, Mihai Bogza.