Inflatia anuala a urcat cu 7,26% in ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, stimulata de scumpirea serviciilor si a alimentelor. Statistica a modificat nesemnificativ ponderile alimentelor, ale marfurilor cumparate si serviciilor in calculul inflatiei.

Si importurile masive sunt pericolele ce pandesc evolutia preturilor.

Importam inflatie, spun analistii, care atrag atentia ca devalorizarea leului ataca de doua ori preturile, o data direct, prin factura de telefon de pilda, si a doua oara indirect, prin importuri. Statistica a afisat in ianuarie o inflatie anuala de 7,26%, cea mai ridicata din ultimele 18 luni, situata - spune Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) - "la limita superioara a estimarilor pietei financiare".

Scumpirea masiva a serviciilor, ale caror tarife au urcat cu 9,71% fata de acelasi interval din 2006 si cresterea similara a preturilor alimentelor au fost motoarele inflatiei din ianuarie. O scumpire mai putin accentuata a produselor nealimentare, unde preturile au crescut cu 4,19%, a mai atenuat nivelul indicelui de crestere a preturilor, indicator ce descrie inflatia.

Statistica a prezentat ieri o modificare a ponderilor diverselor produse incluse in formula de calcul al inflatiei, in functie de cosul mediu de consum al populatiei. Analistii spun insa ca schimbarea ponderilor este minora si nu modifica semnificativ inflatia. "Serviciile care sunt calculate in valuta s-au scumpit ca efect direct al devalorizarii leului. Factura de telefon, calculata in euro sau dolari, biletul de avion, in general platit in valuta, au fost influentate de evolutia leului. O trasatura specifica a inflatiei din Romania este aceea ca tot ceea ce este exprimat in euro se vede in inflatie", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.

Economistul ING considera ca devalorizarea leului are un dublu efect asupra preturilor romanesti, direct - in facturile calculate in valuta si intarziat - in pretul produselor de import. "Efectele indirecte ale deprecierii leului se manifesta intr-un interval de cateva luni", spune Chidesciuc.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.