Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat ieri ca banca centrala se teme de un al doilea val de scumpiri, provocat si de evolutia nefavorabila a economiei globale.

Guvernatorul a mai explicat ca factorii care au declansat fenomenul inflationist in Romania au fost externi, dar situatia a fost agravata de contextul intern, informeaza NewsIn.

"Suntem in general optimisti pentru evolutia economiei in acest an, insa ingrijorarea Bancii Nationale a Romaniei apare pentru rata inflatiei.”, a mai spus Isarescu, la un seminar pe tema perspectivelor unei recesiuni globale in 2008.

Referitor la "al doilea val" inflationist, Isarescu a spus ca pericolele ar veni dintr-o serie de scumpiri "structurale", la nivel international, determinate de avansul economic al marilor state emergente, precum China sau India, care consuma din ce in mai mult, si de o posibila recesiune a economiei Statelor Unite.
El a mai pus problema posibilitatii statelor emergente de a prelua responsabilitatea pentru avansul economiei mondiale, in cazul unei recesiuni in SUA.

BNR mentine, insa, tinta de inflatie pentru acest an la 3,8% si pe cea pentru 2009 la 3,5%. "Nu schimbam tinta de inflatie, dar asta nu inseamna ca nu suntem realisti sau ca ne jucam cu prognoza. Nu suntem contradictorii. Mentinem tinta de inflatie pentru ca trebuie sa ne batem pentru ea si putem da inflatia in jos", a comentat Isarescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.