Institutiile de credit au anuntat, de la inceputul anului, cresterea dobanzilor la peste 8% pe an.

Nici la ciorap, dar nici la banca, economiile romanilor nu reusesc sa scape de inflatie, care le erodeaza valoarea de la luna la luna. Totusi, bancile incep sa se mobilizeze, majorand dobanzile si la depozite, nu doar la credite.

Opiniile specialistilor in ceea ce priveste economiile populatiei sunt impartite. O parte sustin in continuare ca bancile au profitat de situatia actuala, majorand cu intarziere bonificarea la depozite. Pe de alta parte insa, analistii spun ca efectul de transmisie monetara necesita timp si ca intre momentul in care BNR ajusteaza dobanda de politica monetara si manifestarea efectelor acestora exista, intotdeauna, un decalaj de cateva luni.

BNR stimuleaza economisirea

In ultima perioada, tot mai multe banci au crescut dobanzile la depozite. Analistii sustin ca majorarile de dobanda sunt rezultatul deciziilor privind dobanda de politica monetara adoptata de catre Banca Nationala a Romaniei.

Cu alte cuvinte, majorarile succesive ale dobanzii - operate inca anul trecut se resimt si la nivelul economiilor populatiei, nu doar in scumpirea creditelor. In opinia lui Iulian Panait, presedintele KTD Invest, unele banci ofera dobanzi bune la depozite, de peste 8%. Intre acestea se numara Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank si Romanian International Bank (RIB).

Totusi, cel mai recent raport KTD Global noteaza ca suntem inca situatia in care, desi BNR a crescut semnificativ dobanda, bancile inca nu au ajustat corespunzator dobanzile platite pentru depozitele populatiei si agentilor economici. Panait este insa de parere ca in viitorul apropiat tot mai multe banci isi vor majora dobanzile la depozite, ca reactie la miscarile facute de catre Banca Nationala in ultimele luni.

Dobanzile la depozite vor continua sa creasca

In opinia lui Ionut Dumitru, analist-sef la Raiffeisen Bank, dobanzile mici atasate depozitelor se datoreaza, in principal, faptului ca sistemul bancar se confrunta cu un exces de lichiditate. Astfel, depozitele atrase de banci in lei depasesc cu mult volumul total al imprumuturilor acordate in moneda nationala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.