Balanta ramane pozitiva pentru ca s-au infiintat alte 26.300 de firme

Primele doua luni ale acestui an par sa fi fost nefaste pentru mediul de afaceri autohton. Potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), peste 14.000 de firme romanesti din toate domeniile de activitate au renuntat sa mai faca afaceri, dupa cum o indica situatia radierilor. Aproximativ 26.300 de noi firme au fost inmatriculate in lunile ianuarie si februarie la Registrul Comertului, insa chiar si in aceste conditii, numarul de radieri este destul de mare. In aceeasi perioada a anului trecut s-au desfiintat 3.087 firme si s-au inscris in Registru 25.905 societati.

De departe, luna februarie consemneaza cea mai neagra statistica pentru piata autohtona, perioada in care mai bine de 10.000 de firme romanesti si-au pus lacatul la usa, adica de trei ori mai multe fata de prima luna a anului. Satu Mare si Olt sunt judetele aflate in topul radierilor din luna februarie. Astfel, aproape 2.900 de companii de toate marimile au fost inchise in urma cu doua luni in Satu Mare, de trei ori mai multe fata de Olt, judet in care aproximativ 1.000 de firme au fost radiate de la Registrul Comertului in februarie.

Comertul, industria si serviciile sunt domeniile de activitate care continua sa atraga interesul si banii investitorilor autohtoni, din 1990 incoace. Sectorul comertului cu amanuntul si cu ridicata detine cea mai mare pondere din totalul societatilor comerciale inmatriculate din decembrie 1990 pana in februarie 2005. Astfel, mai bine de jumatate din companiile infiintate sunt din acest sector, potrivit datelor statistice comunicate de ONRC.

Urmeaza industria, domeniu in care activeaza 15,25% din totalul firmelor inmatriculate si serviciile (7,57%). Numarul firmelor active aflate in evidenta ONRC depaseste cu putin cifra de un milion. Trebuie spus ca, din totalul firmelor inmatriculate din decembrie 1990 pana in februarie 2005, aproape 18% au fost radiate de la Registrul Comertului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.