Ministrul Economiei pune deficitul bugetar pe seama despagubirilor acordate victimelor comunismului.

Cifra despagubirilor acordate anul trecut persoanelor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist a depasit 500 milioane de euro. Mai precis cu 0,55% din deficitul bugetar de 2,5%, au ajuns inpoi, in buzunarele romanilor. Asa a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Din deficitul de 2,5% inregistrat anul trecut, 0,55% il reprezinta despagubirile acordate victimelor comunismului. A fost un efort considerabil, cu o incarcatura morala deosebita", a spus Vosganian intr-o conferinta de presa. Conform Ziua, ministrul a precizat ca sumele acordate drept despagubiri in ultimul an totalizeaza peste jumatate de miliard de euro si Comisia Europeana ar trebui sa ia in calcul si acest aspect atunci cind judeca deficitul bugetar al Romaniei.

Peste 500 de persoane deposedate abuziv de bunuri in perioada comunista vor primi actiuni la Transelectrica, in valoare totala de 65 de milioane de lei, iar la Transgaz sunt peste 470 de dosare depuse, cu o valoare a despagubirilor intre 40-50 milioane de lei, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. “Vom finaliza evaluarea acestor dosare in prima jumatate a acestui an”, citeaza Jurnalul National.

Totodata, statul roman ii va despagubi pe cei care au detinut proprietati in zona Cadrilater, in Basarabia si nordul Bucovinei. Cele mai avansate sunt despagubirile pentru Cadrilater, cu 6.000 de dosare solutionate dintr-un total de 15.000. “Dosarele pentru Basarabia si Bucovina merg mai greu, pentru ca multe dintre acestea sunt incomplete. Au fost solutionate cam 1.000, dintr-un total de peste 18.000 de dosare”, a declarat Vosganian. El a apreciat ca valoarea despagubirilor pentru Cadrilater, Basarabia si Bucovina se ridica la peste 550 milioane de euro.

PAGUBITII DACIA. In ceea ce priveste despagubirile acordate pentru cei care au depus bani la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme in perioada comunista, Vosganian a declarat ca anul acesta 37.500 de persoane vor primi peste 750 de milioane de lei.
Astfel ca, persoanele care au depus pana in 1991 bani la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru autoturisme vor primi, cate 200 milioane lei vechi (20.000 lei, 5.500 euro) drept compensatie, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. "Suma totala alocata pentru despagubirea celor care au avut bani depusi pentru un autoturism este de 759,8 milioane lei", scrie Wall-Street.

Ministrul a precizat ca, pana la sfarsitul lui 2008, CEC va livra banii in conturile celor indreptatiti sa primeasca aceasta compensatie.

Valoarea, aprobata printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului de la finalul anului trecut, despagubeste pe romanii care au deschis, pana pe 15 februarie 1992, depozite la CEC pentru cumpararea unui autoturism, pe care le-au mentinut pana in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.