Romania va pierde in perioada 2002-2012 sute de milioane de euro pentru ca nu cumpara gaze naturale direct din Rusia, ci de la intermediari.

Aceasta situatie ar putea fi rezolvata tocmai peste patru ani, cand vor expira contractele in derulare, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "In toti acesti ani am avut o politica ciudata. Am cumparat de la intermediari, unii dintre acestia din Germania, si nu direct de la Gazprom. Romania trebuie sa se pregateasca de o discutie serioasa cu Rusia pentru a rezolva aceasta problema", scrie Romania Libera.

Ministrul sustine ca, momentan, au existat discutii premergatoare la nivel de experti, intre Romgaz si Gazprom, dar a accentuat faptul ca o noua intelegere cu oficialii rusi nu va fi posibila pana in 2012, cand vor expira contractele aflate in derulare. "Apartenenta noastra la NATO si UE inseamna ca putem fi parteneri credibili cu Rusia, China, cu tari din Orientul Apropiat sau din nordul Africii. Am ignorat aceste relatii pana acum. Prioritara pentru politica externa a Romaniei ar trebui sa fie strangerea relatiilor cu aceste state", a adaugat ministrul Economiei si Finantelor.

Vosganian a sustinut ideea unei apropieri in plan economic a Romaniei de Rusia, dupa exemplul Germaniei si Italiei. "Aceste tari transmit semnale de bunavointa Rusiei, in timp ce Romania face declaratii - sa nu le zic belicoase - dar cel putin ireverentioase, fara nici o provocare". Oficialul Economiei a adaugat ca 40% din deficitul de cont curent al Romaniei sunt cauza relatiilor proaste cu Federatia Rusa si China si ca prioritare pentru politica externa ar fi stringerea legaturilor cu aceste state, precum si cu India, tarile din Orientul Apropiat si Africa de Nord. Pierderile comerciale ale Romaniei, din cauza relatiilor “neamicale” cu Federatia Rusa se ridica la circa 3,5 miliarde de euro, reprezentat de importurile de petrol si gaze pe care tara noastra le face din Rusia.

Cresterea preturilor si pierderile cauzate de proasta gestionare a importurilor de gaze au ca efect cresterea preturilor la produsele agroalimentare. Cu toate acestea, acelasi Ministru al Economiei si Finantelor, a declarat, sambata, la Botosani, ca nu exista argumente pentru cresterea preturilor la produsele agroalimentare, motivand ca pretul gazelor naturale are o influenta de doar 0,2% din pretul produsului final. “Fiecare patron socoteste ca Romania este egala cu contul sau din banca sau din buzunarul sau. Pentru mine, Romania nu este egala nici cu buzunarul meu, nici cu al dumneavoastra. Producatorii agricoli au interes ca preturile sa fie cat mai mari si sa castige cat mai mult. Dansii clameaza cresteri mari de preturi, dar ele nu au loc. Slava Domnului, preturile nu se uita la televizor!”, a afirmat ministrul, care a respins categoric declaratiile politice pe tema cresterii preturilor si a unui blocaj economic.

Cronica Romana apreciaza ca este destul de bizara din partea unui ministru liberal al Economiei, tentativa de a explica populatiei faptul ca scumpirea gazelor nu are niciun efect asupra preturilor. Chiar daca influenta de numai 0,2 in costurile produselor agricole invocata de dl. Vosganian ar fi reala, acest procent este doar o medie, iar la anumite produse, de exemplu la paine sau mezeluri, influenta este, in mod sigur considerabil mai mare. Apoi, preturile se formeaza pe baza raportului cerere-oferta (lucru pe care suntem convinsi, dl. ministru il stie foarte bine), iar comparatia acestora cu costurile are relevanta doar post-factum, in statistici si in constatarea profiturilor sau a falimentelor.

Cu alte cuvinte, daca comerciantii de alimente din Romania, detin (asa cum este cazul) o pozitie de forta, nici guvernul si nimeni altcineva nu-i poate impiedica sa majoreze preturile chiar si de zece ori mai mult decat influenta unuia sau altuia dintre elementele costului. Aceasta putere nu o are, intr-o economie de piata, decat concurenta, respectiv teama comerciantilor de a nu-si pierde clientii in favoarea unui competitor care vinde mai ieftin acelasi tip de produse.

Consumul anual in tara noastra, este de aproximativ 17-18 miliarde de metri cubi de gaz. Cei mai mari producatori, Petrom si Romgaz, asigura circa 12-13 miliarde metri cubi de gaz pe an, restul fiind importat exclusiv din Federatia Rusa, de la Gazprom. Dupa anul 1990, Romania a importat gaze direct de la Gazprom, dar si prin intermediul companiei Wintershall si companiile mixte ale acesteia. Wintershall este o companie detinuta 100% de concernul german BASF, iar companiile mixte, infiintate in special in Elvetia (WIEE, WIEH), sunt formate impreuna cu Gazprom. In afara de companiile mixte germano-ruse, in Romania gaze mai sunt aduse de Wirom (companie mixta formata de Wintershall si Romgaz) si IMEX (companie mixta din Cipru formata din Gazprom si Conef - companie romana detinuta, la randul sau, de magnatul rus Vitali Matsitski, care mai detine in Romania combinatele Alro, Alprom Slatina si Alum Tulcea), explica Ziua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.