Firma Tipoholding SA, apartinind unui vicepresedinte UDMR, a dat lovitura: contractul pentru tiparirea rovinietelor a crescut de 2,4 ori doar intr-o luna.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a atribuit firmei clujene Tipoholding SA, apartinind vicepresedintelui UDMR, Kerekes Gabor, in luna decembrie, un contract pentru 2,5 milioane de roviniete pentru perioada 2008-2009. Suma convenita, respectiv 950.000 de lei, este de 2,4 ori mai mare decit cea solicitata de aceeasi firma in noiembrie, cind CNADNR a organizat o negociere, pentru aceeasi rovinieta, al carei rezultat a fost insa anulat. La licitatia din noiembrie au fost doi participanti: Tipoholding si o firma din Bucuresti, Zoom Soft. Aceasta din urma a cistigat contractul cu toate ca a solicitat pentru tiparirea rovinietelor 415.000 lei, cu 20.000 de lei mai mult decit Tipoholding. Firma clujeana a pierdut „concursul“, chiar daca a oferit un pret mai mic, deoarece rovinietele sale aveau un singur element de siguranta impotriva contrafacerii, fata de 14 elemente, cit aveau rovinietele propuse de Zoom Soft, iar securizarea rovinietelor a avut o pondere de 20% la punctajul final.

Contractul semnat in 3 decembrie de catre CNADNR cu Zoom Soft prevedea livrarea a 500.000 de roviniete in termen de doua saptamini de la semnare. Pe 18 decembrie, deci a doua zi dupa expirarea termenului contractual, CNADNR a reziliat intelegerea cu aceasta firma, invocind incapacitatea acesteia de a livra la termen rovinietele.

Odata reziliat contractul cu Zoom Soft, CNADNR decide reluarea negocierilor pentru gasirea unui nou furnizor. Compania organizeaza rapid o noua negociere de oferte, si dupa doua zile, adica pe 20 decembrie, atribuie contractul firmei Tipoholding, dar nu la pretul cerut de aceasta initial de 395.000 lei, ci pentru 950.000 lei.

CNADNR sustine ca la aceasta ultima negociere a mai fost o candidatura, cea a firmei Eltronis SRL. Potrivit informatiilor de la Ministerul Finantelor, aceasta firma are un singur angajat si o cifra de afaceri de 270.000 de lei, adica de citeva ori mai putin decit valoarea ofertei depuse la CNADNR. Oferta firmelor Tipoholding si Eltronis s-a situat cu putin sub 975.000 de lei, suma care daca ar fi fost depasita ar fi dus la excluderea participantilor de la negocieri. Nici Ecatrina Munteanu, directorul economic al CNADNR, nici Teodor Coltea, director Tipoholding, nu au oferit un raspuns la intrebarea cum a fost posibil ca statul sa accepte sa plateasca o suma de aproape trei ori mai mare decit se convenise initial. „A fost o negociere si Tipoholding a cerut mai putin decit Eltronis, ca urmare au cistigat. Zoom Soft nu ar fi avut capacitatea sa le faca“, spune Munteanu. Teodor Coltea spune ca nu poate explica cum pretul cerut este aproape triplul celui solicitat in noiembrie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.