Potrivit ANOFM, agentii economici au raportat 20.624 de locuri de munca vacante, din care peste 90% sunt pentru absolventii de studii medii si profesionale.

La nivel national, persoanele cu studii superioare au la dispozitie 1.137 de locuri de munca, cei mai cautati pe piata muncii fiind inginerii cu diferite specializari.

Astfel, doua treimi din slujbele vacante sunt pentru ingineri de constructii civile, industriale si agricole (80), ingineri mecanici (63), ingineri electronisti, transporturi si telecomunicatii (21), ingineri instalatori (18), ingineri chimisti (17), ingineri electrotehnisti (13), ingineri cai ferate, drumuri si poduri (12). Angajatorii mai cauta si 118 asistenti medicali generalisti, 88 de contabili, 28 de consilieri juridici, zece programatori, opt directori economici, patru medici generalisti sau trei manageri financiari.

Pentru studii medii si profesionale, ANOFM ofera 19.487 locuri de munca. Principalele ocupatii pentru care sunt oferite locuri de munca sunt muncitori necalificati la intretinere de drumuri, sosele, poduri si baraje (2.505), confectioner-asamblor articole din textile (936), muncitori necalificati la ambalarea produselor solide si semisolide (700), muncitori necalificati in industria confectiilor (694), muncitori necalificati la demolari cladiri, zidarie, mozaic, gresie si parchet (604), operator confectioner in industria de imbracaminte-tesaturi, tricotaje si materiale sintetice (471) sau agent de paza (454).