Moneda europeana ar putea sa creasca fata de cea romaneasca daca inflatia lunara pe ianuarie va fi mai mare de 1%.

Dupa o perioada agitata pe piata interbancara, analistii spun ca, in aceasta saptamana, evolutia cursului de schimb va fi marcata de stirea privind nivelul ratei inflatiei pentru luna ianuarie. Stirea va fi difuzata in cursul zilei de maine, cand va fi anuntata si noua structura a cosului de consum al populatiei. Daca inflatia lunara va depasi 1%, leul ar putea sa se deprecieze. In schimb, un semnal pozitiv, cu o inflatie lunara de sub 0,9%, va spori increderea in moneda nationala, ceea ce va conduce la o apreciere a leului in raport cu principalele valute.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala saptamana trecuta reflecta o depreciere leului in raport cu euro. Daca luni, 4 februarie, paritatea cursului era de 3,6095 lei/euro, la finalul saptamanii (vineri, 8 februarie), aceasta ajunsese la 3,6760 lei/euro.

In ciuda tendintei de depreciere, analistii nu s-au aratat prea ingrijorati, sustinand ca leul a evoluat in ton cu celelalte monede din zona Europei Centrale si de Est. "Leul a pierdut cel mai putin comparativ cu restul monedelor din zona", au afirmat analistii citati de agentiile de presa.

Situatia a evoluat diferit pe piata interbancara, unde fluctuatiile cursului de schimb au fost de amploare. "A fost o saptamana in care cursul de schimb a fost extrem de volatil, cu miscari haotice", au precizat la unison dealerii. Ioan Barle, dealer-sef al Bancii Transilvania, a precizat ca evolutia leului a fost influentata de tranzactiile de pe pietele vecine, care sunt mai agitate.

"Forintul, in special, are miscari mai mari de depreciere, dar si zlotul pierde teren in fata euro", spune Barle. La randul sau, Narcis Noaghea, dealerul Bancii Comerciale Romane, sustine ca evolutia leului a fost influentata de situatia similara a valutelor statelor emergente din regiune, precum si de lichiditatea limitata din piata".

Volatilitate mai mica saptamana aceasta

In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb in aceasta saptamana, "acesta va fluctua intre 3,65 si 3,72 leu/euro", spune Catalin Maciuca, dealer la MKB Romexterra Bank. "Totusi, nu pot sa fiu categoric in aceasta privinta. Va depinde foarte mult de datele privind inflatia in luna ianuarie si de cum va fi primita aceasta stire in piata". In opinia acestuia, am putea asista la o miscare violenta pe cursul de schimb, maine, odata cu prezentarea datelor privind inflatia, de catre Institutul National de Statistica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.