Scaderea este de doua procente, reprezentand un record pentru actuala "campanie" a bancii centrale de micsorare a ratei de politica monetara

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, joi, reducerea ratei dobanzii de interventie la 12,5 la suta, cu doua puncte procentuale sub nivelul anterior, arata un comunicat emis ieri de banca.

Aceasta este cea mai mare scadere operata de BNR de cand a inceput cursul descendent al ratei dobanzii de politica monetara, in vara anului trecut. Este cea de-a patra reducere din acest an. Cea mai recenta modificare a fost luna trecuta, cand dobanda a fost stabilita la 14,5%. La jumatatea lunii februarie, aceasta a fost redusa de la 16,5% la 15,75%. Incepand cu jumatatea anului trecut, dobanda a scazut treptat, de la un nivel de 21,25%.
BNR argumenteaza decizia cu tendintele indicatorilor economici, monetari si financiari din primele luni ale anului 2005, care releva mentinerea ritmului ridicat al cresterii economice in conditiile manifestarii in continuare a unor presiuni inflationiste din partea cererii agregate si a impactului majorarii preturilor administrate.

O analiza a bancii centrale privind evolutiile recente pe piata bancara monetara si valutara a relevat continuarea tendintei de scadere a ratelor dobanzilor, atat pe piata interbancara, cat si in relatia cu clientii - la depozite si la credite -, precum si relativa stabilizare a cursului de schimb al leului la niveluri sensibil apreciate fata de anul trecut, de natura sa influenteze benefic evolutia preturilor interne si anticipatiile inflationiste.

"Existenta unei marje de manevra la nivelul politicii ratei dobanzii bancii centrale, precum si a riscurilor asociate actualului diferential intre ratele dobanzilor pietei interne fata de piata internationala in conditiile liberalizarii tranzactiilor de capital, permite reducerea ratei dobanzii de politica monetara, urmand ca realizarea convergentei acesteia cu nivelul ratei dobanzii validate de piata sa se produca treptat, pe masura ce procesul de dezinflatie si mix-ul de politici economice vor ajunge la obiectivele stabilite", arata comunicatul BNR.

Tinta de inflatie de 7% ramane in picioare

Banca centrala va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile economice si monetare, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure mentinerea conduitei prudente a politicii monetare necesare atingerii obiectivelor de inflatie de 7% in acest an si 5% in anul 2006, precum si intr-o perspectiva mai indelungata.

Creditul se scumpeste, posibil, numai pentru banci

In acelasi context, nivelul ratelor dobanzilor bonificate la rezervele minime obligatorii constituite de institutiile de credit in lei se reduce de la 4 la 2 la suta si la cele constituite in euro de la 1 la 0,70 la suta, iar nivelul ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve in moneda nationala coboara de la 37 la 30 la suta. Scaderea dobanzilor acordate de BNR pentru rezervele obligatorii va fi insusita de catre banci cel mai probabil ca o scumpire a costurilor per credit.

Nu este exclus ca bancile sa imparta acest cost suplimentar cu clientii. Un viraj brusc in acest sens este totusi putin probabil, datorita scaderii continue a dobanzii de politica monetara. Aceasta va forta bancile sa iasa mai mult pe piata, drept consecinta a scaderii castigurilor realizate din dobanda de interventie cu care erau bonificate depozitele bancilor la BNR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.