Procedura de reorganizare judiciara va scurta agonia firmelor cu probleme financiare

Planul guvernului pentru firmele care sint in dificultate financiara nu este sa acorde acestora clementa sau sa le permita mai usor reorganizarea, ci sa elimine modalitatile "clasice" deja prin care sociatatile incercau pe cit posibil sa intirzie sau sa evite lacatul pus pe usa. Proiectul de modificare a Legii falimentului se afla deja in parlament, unde va fi dezbatut in procedura de urgenta.

"Prin modificarile aduse, planul de reorganizare judiciara devine din ce in ce mai greu de aprobat si de pus in practica. Altfel spus, se va da liber la falimente", ne-a declarat ieri Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL). Prima piedica in aprobarea planului, conform modificarilor aduse Legii 64/1995, o constituie eliminarea inlesnirilor la plata datoriilor catre buget. Practic, planul de reorganizare va intra in discutie abia dupa ce firma in cauza si-a achitat datoriile la stat.

"Pina acum, existau o serie de neclaritati in legatura cu planul de reorganizare judiciara a unei societati, neclaritati pe care modificarile aprobate acum de guvern le elimina", a adaugat Stanescu. Oricum, sustine presedintele UNPRL, pina acum doar 2a din firmele care intrau in reorganizare judiciara reuseau sa devina eficiente. De cele mai multe ori, planul era doar o cale de a amina cu putin intrarea in faliment. UNPRL sustine ca, desi modificarile aduse acum Legii 64/95 sint bune, actul normativ ar mai putea suferi alta modificare in viitorul apropiat. "Trebuie despartita clar procedura reorganizarii judiciare de cea a falimentului. Noi am elaborat deja un proiect de act normativ "Legea concordatului preventiv", care permite ca procedura de reorganizare judiciara sa se deruleze mult mai rapid si mai eficient. In elaborarea proiectului, specialistii nostri s-au inspirat dupa modelul belgian, foarte nou si eficient", ne-a mai spus Arin Stanescu.

Guvernul a aprobat joi proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 64/1995 (a reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata). Una dintre cele mai importante propuneri prevede, pentru votarea planului de reorganizare si lichidare admis, o simplificare a tipurilor de creante si a sistemului de vot in cadrul fiecarei categorii. "Se revine la votul pe trei categorii de creditori in ceea ce priveste aprobarea planului de reorganizare judiciara si nu pe cinci, cum era prevazut pina acum", a spus presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu.

Categoriile de creante care voteaza separat vor fi creditorii titulari de creante garantate, creditorii bugetari si creditorii chirografari. "O a doua modificare importanta este ca acei creditori care sint si actionari nu vor avea aceleasi drepturi ca si creditorii care nu sint actionari, deci vor fi asimilati actionarilor. Se evita in acest fel votul in conflict de interese", a mai spus presedintele ANAF.

Astfel, creditorii care, direct sau indirect, controleaza, sint controlati sau se afla sub control comun cu debitorul pot participa la sedinta, dar pot vota cu privire la plan doar in cazul in care acesta le acorda mai putin decit ar primi in cazul falimentului, potrivit proiectului. Un avantaj pe care il vor avea creditorii este posibilitatea de a-si exprima acordul in cazul in care se face conversia creantelor in actiuni.

Propuneri de modificare a Legii falimentului

• nu va mai fi posibil ca aminarile, esalonarile, scutirile sau reducerile la plata obligatiilor bugetare sa fie inscrise in planul de reorganizare, in conditiile prevazute de legea speciala in materie
• in planul de reorganizare nu va mai putea fi desemnata o categorie separata de creante, compusa numai din creante chirografare avind o valoare redusa (pe care judecatorul-sindic o considera adecvata)
• o societate in reorganizare nu va mai fi obligata sa se preocupe de reorientarea profesionala a personalului
• in cazul efectuarii lichidarii, proiectul propune ca bunurile sa poata fi vindute prin negociere directa, daca nu se pot vinde prin licitatie publica.
• executarea silita impotriva membrilor organelor de conducere a persoanei juridice debitoare se efectueaza de catre executorul judecatoresc conform Codului de Procedura Civila
• dupa inchiderea procedurii falimentului, sumele rezultate din executarea silita vor fi repartizate de catre executorul judecatoresc in conformitate cu prevederile Legii nr. 64/1995 republicata.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.