Salariaii Petrom incadrati pana in august 2003, au dreptul sa cumpere din actiunile companiei. Actul normativ nu-i include i pe salariaii de pe vremea cnd Petrom era companie de stat (n.r. - din 1997), iar valoarea aciunilor va fi cea la care statul a vndut compania ctre OMV.

Personalul angajat dupa aceasta data nu beneficiaza de titlurile companiei .

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a lansat in dezbatere o noua propunere de act normativ, care clarifica cine vor fi beneficiarii pachetului de 8% din actiunile Petrom. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, vor primi actiuni doar salariatii de la data de 29 august 2003, nu si cei angajati ulterior, cum a fost varianta vehiculata anterior, informeaza Adevarul.

Astfel, la impartirea celor 4,48 miliarde de actiuni vor lua parte aproximativ 50.000 de salariati Petrom de la momentul 2003 pana astazi. Actul normativ nu-i include si pe salariatii de pe vremea cand Petrom era companie de stat (n.r. - din 1997), iar valoarea actiunilor va fi cea la care statul a vandut compania catre OMV, adica 0,2158 lei/actiune. Actiunile vor fi vandute direct salariatilor, cu ajutorul unui agent de privatizare ales de AVAS, evitandu-se astfel premisele unei afaceri cu aceste actiuni din partea sindicatului salariatilor Petrom. Potrivit, Evenimentul Zilei, statul va mai ramane cu 12% din compania petroliera.

In concluzie, nu toti angajatii din prezent ai Petrom vor putea primi titluri ale companiei. Dreptul salariatilor Petrom de a primi actiuni la companie a fost consfintit prin Ordonanta de Guvern numarul 55/2003. Pentru ca la momentul acela nu s-a precizat clar ce inseamna calitatea de „salariat", in ultimii ani au existat numeroase variante luate in discutie, fara a se ajunge la niciun compromis intre diferitele institutii ale statului.

Pretul de vanzare va fi de 0,2158 lei pe actiune, pret la care a cumparat si actualul actionar majoritar al companiei, grupul austriac OMV., anunta Gardianul. La pretul specificat, salariatii Petrom ar urma sa plateasca 235 milioane de euro, in timp ce valoarea de piata a pachetului este de peste 466 milioane de euro, conform cotatiei de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti.

Teodor Atanasiu, a declarat ca angajatii indreptatiti sa cumpere actiuni vor avea posibilitatea sa le vanda imediat ce intra in posesia lor. Modalitatea certa in care vor fi distribuite actiunile va fi stabilita insa printr-o hotarare de guvern.

Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu 51,01%. Statul roman detine, prin AVAS, 20,64% din capitalul companiei, dar va ramane cu mai putin de 15% dupa ce va distribui actiuni salariatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.