Banca Centrala Europeana este ingrijorata de inflatia care a atins in luna ianuarie 3,2 %, un nivel-record pentru ultimii 14 ani .

In contrast cu politica agresiva de reducere a dobanzilor adoptata de Rezervele Federale ale SUA, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a decis din nou, ieri, sa mentina dobanda de referinta din zona euro la 4%. Pe de alta parte, ingrijorata de riscurile care ameninta economia britanica, Banca Angliei a decis sa urmeze exemplul SUA.

Dupa cum estimau cei mai multi analisti, Banca Centrala Europeana (BCE) a ramas devotata strategiei sale de a incerca sa controleze inflatia care a atins luna trecuta 3,2%, acesta fiind si cel mai mare nivel din ultimii 14 ani si cu mult peste tinta de 2%. Dar seful BCE, Jean-Claude Trichet, si-a mai nuantat pozitia, in conferinta de presa de la Frankfurt, si a semnalat faptul ca riscurile care ameninta cresterea economica din zona euro sunt in crestere.

"Pentru ca pe piata financiara continua procesul de reevaluare a riscului, persista o nesiguranta neobisnuit de mare referitoare la impactul asupra economiei reale. Vom continua sa monitorizam cu atentie evolutia din urmatoarele saptamani", a spus Trichet. Declaratia sa a fost insa suficienta pentru ca investitorii care estimeaza o incetinire a cresterii economice si in zona euro sa parieze pe faptul ca, pana la urma, si BCE va micsora dobanda de referinta, cum au facut SUA si Marea Britanie.

BCE si-ar putea schimba politica mai tarziu

"Inflatia ramane preocuparea majora a BCE. Dar cu siguranta Trichet va recunoaste ca perspectiva cresterii economice s-a deteriorat, chiar daca va trebui sa se deterioreze si mai mult pentru ca BCE sa reduca dobanda de referinta", comenta economistul-sef al Merrill Lynch din Londra, Klaus Baader, citat de Bloomberg.

Saptamana trecuta, Fondul Monetar International si-a revizuit in scadere estimarea pentru cresterea economica din zona euro de la 2,1% la 1,6%, si a explicat aceasta modificare prin faptul ca problemele de pe piata financiara au inceput sa se reflecte asupra intregii economii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.