Oficialii Ministerului Finantelor si reprezentantii procesatorilor din industria alimentara continua sa se certe pe tema cresterii preturilor la alimente.

Daca producatorii se pling ca pretul ridicat al energiei le sufoca afacerile, Ministerul Economiei si Finantelor spune ca firmele din industria alimentara realizeaza profituri substantiale care pot ajunge sau chiar pot depasi 25% din valoarea productiei. Potrivit calculelor MEF facute pe baza datelor Comisiei Nationale de Prognoza, cota de profit este mai mare decit costurile cu materiile prime care se cifreaza la 23%.

„Este absurd. Ministrul Finantelor fie se refera la o alta tara, fie nu stie nimic despre situatia economica. Datele MEF nu au nici o legatura cu realitatea. In industria de procesare a carnii, cheltuielile cu materia prima sint de 40-70%. In privinta profitului, reprezentantii Finantelor ar putea sa verifice site-ul ministerului, unde se vede clar ca firmele din industria alimentara au profit in medie de 5%. In procesarea carnii, profitul este de 2-5%. In jur de 20% din cheltuieli sint cu salariile, pina la 70% cu materia prima, iar impozitele sint 16%. De unde sa mai ai si profit de 25%?“, a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Datele Ministerului Finantelor sint contestate si de producatorii de ulei. „La noi, costurile cu materia prima sint de 70-75%, iar profitul, de 3-5%. Ar trebui facute calcule pe fiecare sector in parte. Poate cei care fac bere sau bauturi racoritoare au cheltuieli mici cu materia prima, dar pentru un kilogram de ulei avem nevoie de 2,4 kilograme de floarea-soarelui. Nu stiu cum au calculat Finantele, dar datele sint eronate“, a spus Viorel Zichil, presedintele Patronatului de Ulei - Ulprom.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.