Cetatenii care vor sa dea statul in judecata pentru a-si recupera contravaloarea taxei de prima inmatriculare au de platit in jur de 1.500- 2.000 de lei.

Taxa auto de prima inmatri­culare a devenit o sursa si­­gu­ra de castig pentru avo­cati. Desi procedurile sunt gre­oaie, iar cheltuielile de judecata se ridica la 2.000 de lei, procesele sunt cas­ti­gate re­lativ usor. Singurul pa­gubit ramane statul, care trebuie sa achite cheltuie­lile de judecata din incasarile bu­ge­tare facute de la toti cetatenii.

Suma difera in functie de valoa­rea pe care clientul o are de recupe­rat in instanta, de locatie si de taxa de timbru. “Onorariul mediu pentru un proces legat de taxa de prima inmatriculare este de 1.500 de lei. Pe langa aceasta suma, clientul trebuie sa mai achite si alte cheltuieli de judecata, cum ar fi taxa de timbru, care costa in jur de 50 de lei. Cheltuielile de judecata sunt recuperate de client de la stat, in cazul in care castiga. Bineinteles ca onorariul difera in functie de valoarea pe care clientul o are de recuperat, precum si de locatie. Daca trebuie sa merg in alta parte decat pe raza pe care imi desfasor activitatea, clientul trebuie sa achite si cheltuielile de tran­sport”, ne-a declarat Cosmin Costas, avoca­tul care a castigat primul proces impotriva statului in legatura cu taxa auto.

PASI. Demararea unui proces pentru recuperarea contravalorii taxei de prima inmatriculare este o procedura mai greoaie. “Oamenii nu au facut copii chitantei cu care pot dovedi suma platita ca taxa de prima inmatriculare. Din acest motiv este nevoie de o procedura prealabila. Astfel, proprietarul masinii trebuie sa ceara o copie a chitantei la trezorerie, dupa care solicita organului fiscal local recuperarea sumei scrise pe chitanta”, a explicat Horatiu Margoi, presedintele comisiei juridice din cadrul Automobil Club Roman (ACR). La noi precedentul judiciar nu constituie izvor de drept, ceea ce inseamna ca, desi au fost castigate procese asemanatoare la Cluj si Arad, instanta nu tine cont de acest lucru. Dupa primirea raspunsului in scris de la organul fiscal local, proprietarul masini mai completeaza doua cereri, urmand ca dosarul sa fie trimis spre solutionare la organul competent. “Noi oferim asistenta juridica celor care vin la noi. Ii ajutam sa isi completeze do­sarul cu actele necesare si sa formuleze corect cererea de restituire a sumelor. Important este ca pana la urma tot noi, contribuabilii, platim, deoarece statul trebuie sa plateasca si cheltuielile de judecata, si dobanzile”, a spus Margoi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.