Ministrii se lupta cu reprezentantii patronatelor, motivul: reducerea TVA-ului la 5% pentru alimentele de baza. In timp ce Ministerul sustine ca impactul asupra bugetului ar fi insuportabil in acest moment, reprezentantii patronatelor spun ca reducerea va fi urmata de scaderea preturilor la alimente.

In Senat, social-democratii au impus, in ciuda opozitiei inversunate a reprezentantilor Executivului, reducerea la 5% a TVA pentru alimentele de baza - paine, lapte, ulei si zahar. Banii vor fi recuperati din cresterea accizelor la produsele considerate a fi de lux: tigari, bijuterii, parfumuri, blanuri, iahturi.

Prezent la dezbateri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, a explicat ca impactul asupra bugetului este „insuportabil in acest moment”. Doica s-a opus majorarii accizelor la tigari, argumentand ca, in prezent, exista un calendar negociat cu Comisia Europeana, care nu va mai putea fi pus in practica. Legea aprobata ieri prevede o crestere progresiva a accizelor la tigari pana in 2010 - 65 de euro pe mia de tigarete anul acesta, 75 de euro in 2009 si 85 de euro in 2010. Deasemenea, secretarul a criticat si cresterea cu 50% a accizelor la iahturi, sustinand ca nicaieri in Europa nu se accizeaza asemenea echipamente, informeaza Cotidianul.

Gandul relateaza ca politicienii sau gandit in sfarsit, la popor. Ignorand avertismentele Executivului, pesedistii au motivat ca preturile au crescut foarte mult si au cerut colegilor sa voteze legea „cu gandul la cei multi care, care, atunci cand se duc la piata, isi numara fiecare leu”. Argumentul PSD i-a convins pe alesi, care au votat cu 44 de voturi pentru, 16 impotriva si 16 abtineri pentru reducerea TVA. Alaturi de pesedisti au votat conservatorii si senatorii PRM, in vreme ce democratii s-au abtinut de la vot.

Ultimul cuvant il are insa Camera Deputatilor, iar Guvernul e pregatit sa conteste initiativa la Curtea Constitutionala, pe motiv ca masura ar diminua veniturile bugetare si ar favoriza coruptia in administratie. Guvern refuza aplicarea acestei masuri deoarece ar duce la pierderi de 200 de milioane de lei la buget. “Ministerul Finantelor va fi abilitat, daca initiativa este promulgata, sa o atace la Curtea Constitutionala'', a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu. El a aratat ca efectele unei reduceri a TVA la produsele alimentare vor fi extrem de grave, prin diminuarea incasarilor din TVA in timp ce preturile nu vor scadea decat pentru cateva luni, scrie Jurnalul National.

Reprezentantii patronatelor din industria alimentara declara insa ca, in cazul in care reducerea TVA se va aplica la alimente, preturile ar putea scadea cu pana la 14%. "Daca aceasta lege se aplica s-ar putea sa nu mai avem cele mai scumpe produse alimentare din Uniunea Europeana sau poate chiar vom reusi sa avem preturi mai mici. Daca reducerea de TVA va trece, toate estimarile de crestere a preturilor in industria alimentara se vor anula chiar cu riscul unei pierderi pe termen scurt, pentru ca vom castiga ulterior iar preturile ar putea inregistra o reducere curpinsa intre 5 si 14%", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea. Potrivit Wall-Street, pentru promovarea acestei legi se declara si presedintele Rompan Aurel Popescu. "Noi militam pentru aceasta lege de ani de zile si cred ca ea va scoate la suprafata economia subterana, incasarile bugetare vor creste si cel mai important lucru preturile vor fi reduse cu circa 14%".

Anul trecut, uleiul s-a scumpit cu 44,1%, painea cu 13,27%. Singurele reduceri de pret au fost consemnate la carnea de porc (_2,52%) si oua (_1,15%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.