BNR a decis, in sedinta din 4 februarie, cresterea dobanzii de politica monetara de la 8% la 9%, si majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar.

Se scumpesc imprumuturile

Potrivit sefului departamentului de cercetare macroeconomica de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, decizia BNR de a mari dobanda cheie la 9% va duce la cresterea dobanzilor la creditele si depozitele in lei, iar decizia de a majora provizioanele la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar (adica cei care s-au imprumutat in valuta, dar castiga in lei) va atrage costuri suplimentare pentru creditele in valuta.
In plus, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, citat de bankingnews.ro, considera ca majorarea de catre institutiile de credit a dobanzilor atat la credite cat si la depozite va aveal loc destul de rapid, insa amploarea acestei cresteri va depinde de strategia fiecarei banci.

Euro va ramane principala moneda pentru credite
Euro va fi in continuare principala moneda in care se vor acorda creditele, in special cele ipotecare. Apetitul pentru creditele in euro este stimulat de faptul ca resursele pe termen lung in moneda locala nu sunt atat de mari, a declarat Madalina Teodorescu, reprezentant al Raiffeisen Bank. Directorul diviziei de credite ipotecare din Bancpost, Ana Cernat, a aratat ca preferinta pentru creditele in euro este explicata si prin faptul ca atat preturile locuintelor cat si tarifele la toate utilitatile legate de imobil, inclusiv cele de telefonie, sunt exprimate in moneda europeana.