Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras luni 4,6 miliarde lei (1,27 miliarde euro) de la opt banci n depozite pe doua saptamani, la care va plati o dobanda de 9% pe an, egala cu noua dobanda de politica monetara anuntata de banca centrala, spun dealerii.

Luni au intrat in piata aproape 3,7 miliarde lei din depozitele atrase de BNR incepand din 21 ianuarie 2008 si care aveau scadenta pe 4 februarie.

Cu doua saptamani in urma, banca centrala a atras 2,16 miliarde lei (580,6 milioane euro) de la 13 banci participante la licitatia pentru depozite la doua saptamani, iar dobanda a fost de 8% pe an.

In urma cu o saptamana, BNR a atras 530 milioane lei, iar martea trecuta a scos din piata inca 800 milioane lei, in depozite care, in ambele cazuri, aveau scadenta pe 4 februarie, cand era programata sedinta de politica monetara a consiliului de administratie al BNR. Luni, BNR a anuntat majorarea dobanzii de politica monetara cu un punct procentual, pana la 9%.

Miercurea trecuta, BNR a atras inca 200 de milioane lei (53,69 milioane euro) de la o singura banca, intr-un depozit la cinci zile si la aceeasi dobanda de 8%, egala cu dobanda cheie de la acel moment.
Potrivit semnalului dat de banca centrala prin comunicatul publicat in urma sedintei de politica monetara, institutia va continua sa dreneze excesul de lichiditate din piata, continuand astfel serie operatiunilor de sterilizare intensiva, inceputa pe data de 7 ianuarie, cand BNR a urcat dobanda cheie la 8%, printr-o majorare cu 0,5%.

Nivelul de 9% al dobanzii de politica monetara anuntat luni este cel mai ridicat din august 2005, cand BNR a hotarat sa micsoreze dobanda cheie de la 12,50% la 8,50% pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.