Moneda nationala s-a apreciat cu peste un ban (0,38%) de la 3,6190 la 3,6050 lei/euro dupa ce banca centrala a anuntat ca a marit dobanda de politica monetara cu un punct procentual la 9% pe an, masura anticipata in mare parte de piata, mai ales ca dobanzile interbancare depaseau deja acest nivel.

Imediat dupa ce a anuntat noile masuri de politica monetara, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis bancilor ca organizeaza si o licitatie de sterilizare a leilor in depozite la doua saptamani, la noua dobanda de 9% pe an.

Este a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie a bancii centrale, dupa cea din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%). Astfel, BNR a urcat, in ultimele trei luni, dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu 2 puncte procentuale.

Decizia se incadreaza in marja superioara a estimarilor analistilor, care anticipau, intr-un sondaj NewsIn, o majorare a ratei cheie intre 0,5% si 1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.