Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, luni, majorarea dobanzii de politica monetara cu un punct la 9% si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare precum marirea provizioanele cerute bancilor la creditele acordate n valuta.

Este a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie a bancii centrale, dupa cea din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%). Astfel, BNR a urcat, in ultimele trei luni, dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu un punct si jumatate.

Decizia se incadreaza in marja superioara a estimarilor analistilor, care anticipau, intr-un sondaj NewsIn, o majorare a ratei cheie cu intre 05% si 1%.

Daca BNR a inclus si in comunicatul de dupa sedinta de luni a boardului formularea ca va continua sa gestioneze ferm lichiditatea de pe piata monetara prin operatiunile de piata, noutatea consta in anuntarea unor masuri legate de provizioanele pentru riscuri si cheltuieli ale bancilor care dau credite in valuta.
"Adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar", se mentioneaza in comunicat.

Cerinta unor provizioane mai mari la creditele in valuta este o masura alternativa la majorarea rezervelor minime obligatorii - de 20% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta - pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie lunar la banca centrala, considerate deja foarte mari. Unii analisti spun, de altfel, ca o crestere a rezervelor minime obligatorii ar fi ineficienta in prezent si ar putea chiar sa puna presiuni asupra monedei nationale, in sensul deprecierii acesteia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.