Comisia Europeana ar putea solicita de la producatorul american Ford o suma mai mare pentru preluarea Automobile Craiova.

Contractul de privatizare al Automobile Craiova ar putea fi modificat in urmatoarele luni daca executivul european va cere acest lucru. Potrivit presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, acest lucru nu va duce la rezilierea contractului cu Ford, ci doar la o amanare a inceperii activitatii.

„Vom cere guvernului sa solicite parlamentului sa aprobe legea de privatizarea a Automobile Craiova in procedura de urgenta. Daca legea nu va fi aprobata pana la 14 martie, atunci avem un motiv justificat sa prelungim valabilitatea contractului. Oricum, cred ca, in luna aprilie, Ford va intra in societate“, a declarat Atanasiu, citat de Gardianul.

Reprezentantii AVAS si oficialii Ford au prelungit deja valabilitatea contractului pana pe 14 martie, iar Atanasiu sustine ca a primit promisiuni de la Comisia Europeana ca, pana la sfarsitul lunii februarie, va exista un raspuns oficial. Comisia Europeana a inceput, in octombrie, o ancheta privind o serie de ajutoare de stat care ar fi fost acordate in cadrul privatizarii Automobile Craiova si care ar fi scazut pretul de vanzare la 57 de milioane de euro. Tocmai aceste clauze ale contractului vor fi modificate in perioada urmatoate.

„Probabil vor fi puse cateva conditii, dar nu de natura sa produca rezilierea contractului.
Spre exemplu, sa se pluseze ceva acolo sau sa fie schimbat articolul cutare. Totodata, ei pot sa considere ca unele dintre prevederi pot conduce la ideea ca ar putea fi un ajutor de stat si ca sa nu fie ajutor de stat ar trebui marit pretul cutare cu atat“, a mai spus seful AVAS pentru Evenimentul Zilei.

Promisiunile facute de Ford odata cu semnarea contractului nu vor fi afectate. Producatorul american va investi la Craiova peste 675 milioane de euro pentru modernizarea si retehnologizarea fabricii si va creste numarul de angajati de la 3.900 la 7.000. Anual, din fabrica din Oltenia vor iesi peste 300.000 de masini.

Jurnalul National informeaza ca piata auto din Romania a crescut in 2007 cu 78,7%, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. Anul trecut s-au vandut 3.141 de unitati, dintre care motocicletele, motoretele si scuterele Peugeot au totalizat 1.227 de unitati, cu 182,7% mai mult decat in 2006. Urmatoarele locuri au fost ocupate in ordine de Yamaha (458 de unitati), Suzuki, cu 255 de bucati vandute, Aprilia, cu 254 de unitati, si Honda, care a vandut 253 de vehicule.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.