Gigantul RWE devine al saselea investitor in proiect. Romania poate scapa de dependenta de gazul rusesc.

Cinci state plus o companie privata, RWE, trebuie sa investeasca 5 miliarde de euro intr-o conducta de peste 3.000 km.

Aliantele energetice ale Rusiei cu Bulgaria si Serbia privind constructia gazoductului South Stream i-au scos din amorteala pe initiatorii proiectului concurent, Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana si SUA si de care tara noastra este direct interesata. In aceasta saptamana sunt asteptate doua evenimente ce vor avea impact asupra viitorului Nabucco. Maine, la Viena, se va anunta oficial atragerea in proiect a unui investitor de anvergura, gigantul energetic german RWE, al treilea jucator de pe piata europeana a energiei.
Grupul german se va alatura celorlati cinci investitori, toti controlati de statele din care fac parte, si anume Bostas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Mol (Ungaria) si OMV (Austria). Investitia totala este estimata undeva la 5 miliarde de euro, partii romane revenindu-i 800 de milioane de euro. Miercuri, tot la Viena, locul de unde se coordoneaza toata afacerea Nabucco, Parlamentul Austriei, prin comisia economica, va lua in discutie un proiect de lege propus de Guvern referitor la asigurarea finantarii publice necesare realizarii gazoductului.Gazoductul sustinut de UE si SUA este gandit ca o ruta de transport a gazului natural provenit din Azerbaidjan, o alternativa la sursa de aprovizionare din Rusia.

Pentru Romania, aceasta investitie este de mare importanta pentru ca tot importul, adica 40% din consumul intern de gaze, este furnizat de Gazprom. Cele doua miscari vin dupa ce vreme de cateva saptamani mai multi oficiali de la Bruxelles au avansat ideea ca proiectul South Stream, inventat de Gazprom si Eni din Italia si in care au fost atrase Bulgaria si Serbia, pune in pericol Nabucco. Mai mult, au fost voci care au criticat implicarea Bulgariei, stat membru al UE, intr-o astfel de intreprindere ce nu poarta girul Comisiei Europene.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.