Construcia de cartiere rezideniale a prins vitez in 2008. In prima lun din an au fost anunate 11 noi ansambluri rezideniale, din care 9 in Capital i cate unul in Iai i Sibiu. In total peste 7.800 de locuine. "Multe proiecte au fost intarziate, fie nu au obinut toate avizele, fie nu au fcut rost de finanare", a explicat Ionu Bordei, partener in cadrul companiei Eurisko. El a precizat c in acest an vor fi lansate multe proiecte, pentru c muli dezvoltatori au achiziionat terenuri i pentru c este inc o mare criz de locuine. Nici preurile caselor nu vor scdea, deoarece costurile pentru realizarea proiectelor sunt in continu cretere. "Nu exist motive pentru care preurile locuinelor s scad. Intr-adevr, creterea preurilor va fi mai mic, dar in nici un caz nu va avea loc o scdere. Pentru a scdea preurile, ar trebui s scad costurile de construcie", a mai spus Bordei. Reprezentantul Eurisko a menionat c in 2008 ritmul de construcie a noilor apartamente se va accelera, pan la sfaritul anului urmand s fie livrate peste 5.000 de locuine in Bucureti. "Sunt multe proiecte care au fost in faza de autorizare i care vor fi finalizate in acest an. Ritmul de livrare al locuinelor va crete in fiecare an", a adugat Bordei.


PIPERA. Firma Creativ Global Property a anunat c va incepe in luna mai construcia a 1.000 de locuine i a altor imobile cu destinaie de birouri i spaii comerciale in Pipera. Complexul se va intinde pe o suprafa de 12 hectare i reprezint o investiie de 700 de milioane de euro, fonduri proprii i credite bancare, a anunat Marius Ivan, unul dintre fondatorii Dufa Romania. Tot in aceast zon, Fondul elen Global Finance va incepe in primvara acestui an construcia unui ansamblu imobiliar lang coala American din Pipera, pe un teren de 6,5 hectare.


VOLUNTARI. Compania Willbrook Management, cunoscut ca dezvoltatorul cunoscutei cldiri de birouri Cathedral Plaza amplasat lang Catedrala din Bucureti, va dezvolta un proiect imobiliar la Voluntari. Acesta va cuprinde 2.000 de apartamente i spaii de birouri, a declarat Daiana Voicu, directorul firmei. Ea a precizat c ansamblul se afl in faz de proiectare, lucrrile de construcie urmand s inceap intr-un an i jumtate. Investiia se ridic la 900 de milioane de euro.


FLOREASCA. Grecii de la Global Finance vor ridica un ansamblu imobiliar de locuine, spaii de birouri i comerciale pe terenul rezidenial pe un teren cumprat de la firma Automatica din Bucureti. Dezvoltatorul nu a anunat inc cate locuine va cuprinde, dar a spus c valoarea total a proiectului este estimat la 150 de milioane de euro. "Construcia acestui proiect va fi iniiat in a doua parte a acestui an", a declarat directorul financiar, Elias Georgandas.


CORBEANCA. Compania american Asset Management System va construi 800 de vile in Corbeanca, punand la dispoziia doritorilor peste 40 de modele de vile, cu suprafee cuprinse intre 150 i 450 mp, dispuse pe loturi de teren de 500 mp, 700 mp, 900 mp i 1.200 mp. "Construcia va incepe in luna martie a acestui an, iar intregul proiect va avea trei faze de dezvoltare, investiia total fiind estimat la 300 de milioane de euro, cu posibilitatea extinderii", a anunat compania Eurometropola, promotorul proiectului.

Tot in Corbeanca se vor ridica 120 de vile i 150 de apartamente in cadrul complexului Paradise Gardens, dezvoltat de firmele cipriote A.Panayides i TerraKapital.