Construcția de cartiere rezidențiale a prins viteză in 2008. In prima lună din an au fost anunțate 11 noi ansambluri rezidențiale, din care 9 in Capitală și cate unul in Iași și Sibiu. In total peste 7.800 de locuințe. "Multe proiecte au fost intarziate, fie nu au obținut toate avizele, fie nu au făcut rost de finanțare", a explicat Ionuț Bordei, partener in cadrul companiei Eurisko. El a precizat că in acest an vor fi lansate multe proiecte, pentru că mulți dezvoltatori au achiziționat terenuri și pentru că este incă o mare criză de locuințe. Nici prețurile caselor nu vor scădea, deoarece costurile pentru realizarea proiectelor sunt in continuă creștere. "Nu există motive pentru care prețurile locuințelor să scadă. Intr-adevăr, creșterea prețurilor va fi mai mică, dar in nici un caz nu va avea loc o scădere. Pentru a scădea prețurile, ar trebui să scadă costurile de construcție", a mai spus Bordei. Reprezentantul Eurisko a menționat că in 2008 ritmul de construcție a noilor apartamente se va accelera, pană la sfarșitul anului urmand să fie livrate peste 5.000 de locuințe in București. "Sunt multe proiecte care au fost in faza de autorizare și care vor fi finalizate in acest an. Ritmul de livrare al locuințelor va crește in fiecare an", a adăugat Bordei.


PIPERA. Firma Creativ Global Property a anunțat că va incepe in luna mai construcția a 1.000 de locuințe și a altor imobile cu destinație de birouri și spații comerciale in Pipera. Complexul se va intinde pe o suprafață de 12 hectare și reprezintă o investiție de 700 de milioane de euro, fonduri proprii și credite bancare, a anunțat Marius Ivan, unul dintre fondatorii Dufa Romania. Tot in această zonă, Fondul elen Global Finance va incepe in primăvara acestui an construcția unui ansamblu imobiliar langă Școala Americană din Pipera, pe un teren de 6,5 hectare.


VOLUNTARI. Compania Willbrook Management, cunoscută ca dezvoltatorul cunoscutei clădiri de birouri Cathedral Plaza amplasată langă Catedrala din București, va dezvolta un proiect imobiliar la Voluntari. Acesta va cuprinde 2.000 de apartamente și spații de birouri, a declarat Daiana Voicu, directorul firmei. Ea a precizat că ansamblul se află in fază de proiectare, lucrările de construcție urmand să inceapă intr-un an și jumătate. Investiția se ridică la 900 de milioane de euro.


FLOREASCA. Grecii de la Global Finance vor ridica un ansamblu imobiliar de locuințe, spații de birouri și comerciale pe terenul rezidențial pe un teren cumpărat de la firma Automatica din București. Dezvoltatorul nu a anunțat incă cate locuințe va cuprinde, dar a spus că valoarea totală a proiectului este estimată la 150 de milioane de euro. "Construcția acestui proiect va fi inițiată in a doua parte a acestui an", a declarat directorul financiar, Elias Georgandas.


CORBEANCA. Compania americană Asset Management System va construi 800 de vile in Corbeanca, punand la dispoziția doritorilor peste 40 de modele de vile, cu suprafețe cuprinse intre 150 și 450 mp, dispuse pe loturi de teren de 500 mp, 700 mp, 900 mp și 1.200 mp. "Construcția va incepe in luna martie a acestui an, iar intregul proiect va avea trei faze de dezvoltare, investiția totală fiind estimată la 300 de milioane de euro, cu posibilitatea extinderii", a anunțat compania Eurometropola, promotorul proiectului.

Tot in Corbeanca se vor ridica 120 de vile și 150 de apartamente in cadrul complexului Paradise Gardens, dezvoltat de firmele cipriote A.Panayides și TerraKapital.