Analistii financiari cred ca, saptamana ... Ieri a fost prima zi sub pragul de 3,7 lei/euro din ultimele doua saptamani, iar analistii nu cred ca acesta va mai fi depasit in viitorul apropiat.

In asteptarea deciziei bancii centrale privind nivelul dobanzii de politica monetara, leul a continuat sa se aprecieze, ajungand, ieri, sub nivelul de 3,7 lei/euro. Pentru ca aprecierea a fost destul de rapida, analistii prevad o noua corectie a cursului de schimb, care nu va urca mai sus de 3,7 lei/euro.

In ultima zi de tran­zac­tionare a saptamanii, leul a continuat sa se aprecieze. Cursul de schimb coboara astfel sub pragul de 3,7 lei/euro, pana la o paritate de 3,6854 lei/euro. Astfel, moneda nationala a castigat aproape doi bani fata de cea europeana, ajungand la o cotatie ce nu a mai fost atinsa de doua saptamani. Leul a castigat teren si in fata dolarului, pentru care banca nationala a afisat un nivel de referinta de 2,4766.
Si Bursa a pus umarul la apreciere

In opinia lui Catalin Ma­ciuca, dealer la MKB Romexterra Bank, aprecierea monedei nationale se datoreaza mai multor factori. "Leul a evoluat in ton cu celelalte valute din zona central si est-europeana. Desi s-a produs o ruptura intre aceste monede si leu, legatura dintre acestea va fi la un moment dat reluata". Un al doilea factor avut in vedere este evolutia de pe Bursa: "Bursele au inchis azi bine si banuiesc ca o parte a valutei a fost schimbata pentru lei - care, apoi, au luat directia Bursei. Totusi, in tara noastra, legatura dintre Bursa si cursul de schimb nu este atat de stransa, pentru ca volumele tranzactionate pe BVB sunt mici, comparativ cu pietele externe".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.