Moneda nationala a pierdut trei bani in in cursul zilei de ieri, dupa ce agentia de rating Fitch a anuntat ca a scazut perspectiva Romaniei de la `stabil` la `negativ`, euro fiind cotat la finalul zilei la 3,7220 lei/euro, cu un ban mai mult decat in urma cu doua zile, sustin dealerii
Potrivit Wall-Street, cursul afisat ieri de banca centrala, de 3,7011 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu peste 2 bani (0,63%) fata de euro, de la 3,7246 lei/euro, cat era miercuri.

"Leul s-a depreciat dupa ce Fitch a anuntat ca ne-a dat perspectiva negativa si acum ramane sa vedem ce va face BNR la sedinta de luni. Acum chiar ca trebuie sa mareasca dobanda", a declarat Monica Angelescu, seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, potrivit NewsIn.

Moneda nationala s-a apreciat in primele tranzactii de ieri, de la 3,7150 la 3,6960 lei/euro, ca urmare a cererii mari de lei din piata, in contextul in care Mugur Isarescua anuntat miercuri ca BNR foloseste acum instrumentele utilizate si in vara, cand leul se aprecia prea rau, dar in sens invers.

In privinta raportului Agentiei Standard & Poor's Isarescu este ingrijorat de cresterile salariale nerealiste, informeaza Curierul National. Un risc real il reprezinta revendicarile salariale pentru acoperirea cresterii preturilor, in contextul pierderii increderii in economie, ce ar putea sa se produca pe parcursul acestui an. Acesta a afirmat miercuri, intr-o emisiune televizata, ca "Daca se declanseaza acest proces, va fi greu de controlat". Guvernatorul BNR a readus in discutie problema cresterilor salariale peste nivelul productivitatii si riscurile pe care acest fenomen le prezinta. Oficialul bancii centrale a adaugat ca avansul productivitatii este generatorul cresterii nivelului de trai. Isarescu a declarat in presa scrisa, cat si in emisiuni televizate, a insistat chiar asupra efectelor efectuarii in acest an de cheltuieli bugetare peste nivelul prevazut, in contextul turbulentelor de pe pietele internationale. Acesta a caracterizat situatia drept "un act total iresponsabil", dar este sigur de faptul ca nu se va intampla totusi. Guvernatorul BNR a reafirmat nevoia unui mix de politici adecvat pentru restabilirea increderii investitorilor in economia romaneasca, in conditiile in care exuberanta din perioada anterioara s-a diminuat. Seful bancii centrale a reamintit ca este nevoie de o politica monetara stricta, de reforme structurale accentuate si de o politica fiscala prudenta. Guvernatorul a asigurat ca Banca Nationala a Romaniei va lua masurile necesare pentru mentinerea inflatiei in banda de variatie stabilita pentru acest an, reafirmand astfel angajamentul institutiei privind stabilitatea preturilor. El a aratat ca exista o serie de factori, fie externi, precum cresterea pretului petrolului, fie interni, precum seceta, asupra carora banca centrala nu are control. De amintit faptul ca BNR a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 3,8%, plus/minus un punct procentual. In 2007, obiectivul a fost o crestere a preturilor cu 4%, insa inflatia s-a oprit la finele anului la 6,57%, unul dintre factorii determinanti fiind cresterea preturilor la alimente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.