Preturile apartamentelor noi vor inregistra o majorare cuprinsa intre 10%-30%, in functie de zona, pana la sfarsitul anului.

In plin sezon de scumpiri, nici costul locuintelor nu se lasa mai jos. Constructorii anunta o noua majorare pe piata imobiliara din Capitala si din marile orase.

Sunt vizate in special, cartierele bucurestene Tineretului, Titan, Militari, Colentina si Berceni, unde se inregistreaza cereri foarte mult tocmai datorita preturilor accesibile inca.
„Cele mai multe cereri de cumparare de locuinte noi se inregistreaza tocmai in aceste zone, unde preturile sunt inca accesibile, comparativ cu nordul orasului“, au declarat consultantii companiei imobiliare EuroMetropola. Toate aceste cresteri sunt o consecinta a majorarii preturilor de constructie - manopera, transport si materiale de constructii - cu aproximativ 20%. Reprezentantii companiilor care dezvolta asemenea proiecte imobiliare sunt deocamdata rezervati in privinta momentului cresterii de preturi. „Pentru perioada actuala, mentinem preturile valabile pentru fiecare proiect scos la vanzare. Insa cu siguranta vom majora preturile, dupa cresterea costurilor de constructie, dar este greu de spus perioada“, a declarat pentru Gardianul, Andrada Anuta, directorul de comunicare al companiei Adama.

Despre acest subiect vorbeste si analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Acesta mizeaza pe un avans de 10% al pretului locuintelor noi, ca efect cumulat al scumpirii creditelor, terenurilor, precum si al cresterii costurilor de constructie. „Tot mai multe banci comerciale au inceput sa creasca dobanzile la creditele in lei sau valuta. Astfel, creditele se scumpesc, iar cei care doreau sa contracteze un imprumut pentru a achizitiona o locuinta noua vor trebui sa renunte, in favoarea uneia vechi“, a declarat Zilisteanu. Pe de alta parte, terenurile din interiorul orasului, pretabile pentru ridicarea unei constructii rezidentiale, sunt din ce in ce mai putine. „Nu este o noutate ca terenurile s-au scumpit de la un an la altul, ducand la scumpirea locuintelor“, explica analistul. Acesta este de parere ca avansul cu 20% al costurilor de constructie, anuntat de catre Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii, nu ar trebui sa influenteze intr-o masura foarte mare pretul final de vanzare a locuintelor. „Pretul de constructie are o pondere de 40% in pretul final de vanzare“, adauga Radu Zilisteanu.

Daca in prezent pretul de tranzactionare, in Colentina, de exemplu, este de 1.400 - 1.800 euro/mp construit, pana la finalul anului 2008 apartamentele din imobilele noi se vor vinde cu 1.800 - 2.500 euro/mp.O crestere cu aproximativ 25 de procente va fi inregistrata si in cartierul Berceni, unde pretul variaza intre 1.300 - 1.400 euro/mp, dar va ajunge la 1500 - 1800 euro/mp", a declarat Valeria Tudor, reprezentant al companiei imobiliare EuroMetropola, anunta Wall-Street. Potrivit consultantilor imobiliari exceptie nu face nici zona de nord vest, iar in cartiere precum Domenii si 1 Mai, unde apartamentele se ofera spre vanzare, in prezent, cu 2.200 - 2.800 euro/mp. "Pana la sfarsitul anului 2008 pretul de tranzactionare va fi de 2.700 - 3.000 euro/mp, iar in unele cazuri va depasi 3.200 euro/mp", adauga cei de la EuroMetropola.

Facilitatile de care dispune o viitoare locuinta reprezinta unul dintre criteriile principale de selectie pentru potentialii clienti, iar costurile suplimentare sunt reflectate si in pretul final al imobilului.
Pe de o parte, pretul unei locuinte este dictat de locatie si suprafata, dar si de infrastructura zonei in care este amplasat. La fel de important este si modul de constructie, in special calitatea materialelor folosite in dezvoltarea unui complex rezidential. Foarte multe dintre noile proiecte sunt insotite de planuri special concepute pentru amenajarea unei zone comerciale, iar o majorare a pretului final este observata in cazul in care exista si o zona de entertainment, cu teren de fotbal, de golf, piscina, loc de joaca pentru copii, dar si restaurant si cafenea.

Cu toate acestea, potrivit Romania Libera, preturile locuintelor din segmentul inferior si mediu se vor stabiliza sau chiar se vor reduce usor in acest an. In urmatorii ani, sectorul constructiilor va continua sa fie motorul cresterii economiei. In timp ce in majoritatea tarilor din vestul Europei piata locuintelor cunoaste un declin, in Europa de est se prognozeaza o crestere de 6% pentru urmatorii 3 ani. In Romania, creditele pentru case si oferta de locuinte sunt, in opinia analistilor , inca foarte reduse, iar rata dobanzii este de 8%, si probabil va creste la 9%, iar leul s-a depreciat foarte mult in raport cu euro, principala valuta in care sunt accesate imprumuturile ipotecare. Mentinerea tendintei de depreciere a leului in raport cu euro ar putea sa limiteze accesul la creditele ipotecare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.