In sistemul bancar romanesc nu se poate produce o frauda de proportiile celei din Franta, de la Socit Gnrale. Declaratia apartine lui Patrick Gelin, presedintele BRD, care explica intr-un interviu acordat ziarului Gandul de ce acest lucru este imposibil in Romania.

Totodata, clientii BRD pot afla ce ii asteapta in perioada imediat urmatoare si daca vor suferi si ei de pe urma traderului Jerome Kerviel.

- Cum a putut un singur trader sa provoace o frauda de 4,9 miliarde de euro? A avut Kerviel noroc in evitarea sistemelor de securitate sau a stiut foarte bine ce face?

- Dupa cum stiti, in acest mo­ment exista o ancheta judi­ciara care se desfasoara, de ase­menea mai exista inca o ancheta din partea autoritatilor pietelor financiare si a Comisiei Bancare din Franta. Cred ca zilele urmatoare vom sti cum a fost posibila aceasta frauda. Ceea ce se stie astazi este ca traderul respectiv a actionat singur si ca nu exista nicio complicitate in interiorul Societe Generale. A putut sa dejoace toate sistemele de securitate care erau implementate, pentru ca el insusi a fost controlor in urma cu cativa ani.

- Presa pariziana scrie ca politia franceza ancheteaza acordarea unor credite de unitatile SG din Europa de Est, este inclus aici si BRD?

- Cred ca aceste surse de informare sunt false. Eu am fost foarte surprins si mi se pare anormal sa se difuzeze informatii care nu au legatura cu realitatea. In orice caz, Societe Generale nu da credite in Romania, BRD da credite in Romania, iar portofoliul de credite al BRD in Romania are riscul cel mai scazut din intreg sistemul bancar romanesc, realitate usor verificabila la BNR.

- Privind spre Romania si pastrand proportiile, exista oameni in BRD care ar fi putut provoca o frauda asemanatoare la noi in tara?

- Nu, e de neconceput. Noi aici nu facem astfel de operatiuni, aici se dau credite pentru clienti. Vorbim despre niste activitati financiare care au loc doar pe marile piete internationale, sunt operatiuni relativ recente, introduse doar de cativa ani. Astfel de operatiuni nu se ga­sesc nici la Madrid, Lisabona sau Viena. Exista cinci sau sase locuri in lume in care se fac astfel de operatiuni. In Romania nu se vor realiza niciodata astfel de operatiuni, poate nici peste 50 de ani.

As face observatia ca nu trebuie, in niciun caz, sa comparam activitatile de banking clasic, asa cum au ele loc in sistemul bancar romanesc, dar si pe pietele interne ale unor tari precum Franta sau altele din Europa de Vest cu aceste operatiuni extrem de sofisticate si de complicate, care nu sunt practicate decat pe cateva mari piete internationale: Paris, Londra, Tokyo, New York, Hong Kong. Fraudele cele mai grave cu care bancile se confrunta in Romania sunt acelea cu carduri bancare. Adica oameni care copiaza sau falsifica carduri, care fura coduri PIN si apoi fac operatiuni cu acestea. Este un fenomen foarte bine cunoscut si toate bancile romanesti se confrunta cu el. In Romania, acesta este genul de fraude cu care ne confruntam, nu altul.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.