Valoarea unui loc de parcare este direct proportionala cu pretul unui metru patrat de teren, indiferent daca este achizitionat odata cu locuinta sau separat, si ajunge chiar la 20% din pretul unui apartament nou.

In Bucuresti, un loc de parcare atinge pretul unei masini de lux. Cele mai scumpe locuri sunt vandute in ansamblurile rezidentiale din zonele de nord si centru ale Capitalei, unde un metru patrat de teren costa intre 2.500 de euro si 7.000 de euro. In aceste zone, un loc de parcare individual este estimat la 20.000 euro, iar un loc de parcare dublu, in sistem Klaus, la 30.000 euro.

Cu cat metrul patrat de teren valoreaza mai mult, cu atat trebuie sa va asteptati la costuri mai ridicate pentru locurile de parcare. Astfel, daca optati pentru un apartament din nordul sau centrul Capitalei, unde preturile ajung la 400.000 de euro pentru trei camere, un loc de parcare individual va scoate din buzunar chiar si cu 20% in plus fata de pretul locuintei. "Cu cat in zona respectiva se inregistreaza preturi mari pentru un metru patrat de teren, cu atat trebuie sa ne asteptam la costuri mai ridicate pentru locurile de parcare", sustin analistii EuroMetropola. In acest perimetru, unde preturile apartamentelor noi variaza intre 130.000 euro si 280.000 pentru doua camere, respectiv 180.000 - 400.000 euro pentru trei camere, cumparatorul este nevoit sa achite in plus intre 6,5 si 20% din valoarea locuintei", a declarat Emil Constantin, reprezentant al companiei imobiliare EuroMetropola, citeaza Ziua.

Potrivit reprezentantilor companiei imobiliare aceste procente variaza in functie de zona exacta si de preturile diferite ale apartamentelor. "Cu toate acestea, multi cumparatori achizitioneaza odata cu locuinta si locul de parcare aferent, fiind atrasi de avantaje precum garantarea sigurantei autoturismului prin sisteme de monitorizare permanenta a spatiului sau dispozitivele de alarma si incendiu" adauga consultantul EuroMetropola. Referindu-se in mod direct la ofertarea din portofoliu, consultantul EuroMetropola declara ca "in estul Capitalei, de exemplu in zona Doamna Ghica, unde pretul unui metru patrat de teren are valori cuprinse intre 1.500-2.500 euro, in cadrul unui nou ansamblu rezidential, un loc de parcare poate fi cumparat cu aproximativ 17.000 euro, ceea ce presupune, raportandu-ne la preturile locuintelor ce variaza intre 88.069 euro pentru o garsoniera si 253.042 euro pentru un apartament de patru camere, procente intre 5 - 15 % din valoarea totala a locuintei", anunta Wall-Street.

Potrivit Ziarul, in Chitila, in zona de nord-vest a Bucurestiului, un metru patrat de teren costa intre 1.000 de euro si 1.500 de euro, iar un loc de parcare poate fi achizitionat cu 15.000 de euro, respectiv 7-10% din pretul de vanzare al apartamentelor, cuprins intre 145.000 de euro si 191.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.