Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) va construi doua centrale electrotermice in Romania
Acordul incheiat cu firma americana ContourGlobal, care dezvolta proiecte de infrastructura energetica, prevede constructia a 15 centrale electrotermice pana la sfarsitul anului 2009, dintre care doua vor fi amplasate in tara noastra, informeaza Adevarul.

Noile centrale vor furniza electricitate si apa pentru fabricile Coca-Cola Hellenic Bottling, al doilea mare imbuteliator al bauturilor Coca-Cola la nivel mondial, din Austria, Cehia, Grecia, Irlanda de Nord, Polonia, Slovacia, Nigeria, Serbia si Ucraina. In Italia, Rusia si Romania vor fi construite cate doua centrale, adauga Wall-Street. Fiecare centrala va reduce emisiile de dioxid de carbon cu cel putin 40%. Surplusul de electricitate va fi livrat catre reteaua nationala a fiecarei tari.

Detaliile financiare ale acordului nu au fost facute publice. Instalatiile necesare vor fi livrate catre compania de energia electrica de GE Energy, furnizorul mondial de tehnologii de producere a energiei electrice si distribuire a energiei.

Noile uzine vor furniza electricitate si apa unitatilor producatoare ale Coca-Cola din Austria, Cehia, Grecia, Irlanda de Nord, Polonia, Slovacia, Nigeria, Serbia si Ucraina. Romania, Italia si Rusia vor beneficia de doua astfel de fabrici fiecare.

"In conditiile in care Comisia Europeana cauta sa reduca emisiile de dioxid de carbon in aceste regiuni, noi putem oferi clientilor nostri o tehnologie care furnizeaza o cantitate suficienta de energie care insa ajuta la reducerea poluarii in timpul operatiunilor lor", a declarat Prady Iyyanki, CEO-ul GE Energy

Reprezentantii Coca-Cola au declarat ca fiecare fabrica va reduce emisiile de dioxid de carbon cu cel putin 40%, surplusul de electricitate fiind directionat catre reteaua nationala de electricitate a fiecarei tari.

Decizia de a construi astfel de centrale survine in urma rezultatelor pozitive obtinute in fabrica Coca-Cola HBC din Ungaria unde emisiile de dioxid de carbon au fost reduse, numai in primul an al operatiunilor, cu 43%. De asemenea, costurile energiei electrice au fost reduse cu 400.000 de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.