Acordul incheiat cu firma americana ContourGlobal, care dezvolta proiecte de infrastructura energetica, prevede constructia a 15 centrale electrotermice pana la sfarsitul anului 2009, dintre care doua vor fi amplasate in tara noastra, informeaza Adevarul.

Noile centrale vor furniza electricitate si apa pentru fabricile Coca-Cola Hellenic Bottling, al doilea mare imbuteliator al bauturilor Coca-Cola la nivel mondial, din Austria, Cehia, Grecia, Irlanda de Nord, Polonia, Slovacia, Nigeria, Serbia si Ucraina. In Italia, Rusia si Romania vor fi construite cate doua centrale, adauga Wall-Street. Fiecare centrala va reduce emisiile de dioxid de carbon cu cel putin 40%. Surplusul de electricitate va fi livrat catre reteaua nationala a fiecarei tari.

Detaliile financiare ale acordului nu au fost facute publice. Instalatiile necesare vor fi livrate catre compania de energia electrica de GE Energy, furnizorul mondial de tehnologii de producere a energiei electrice si distribuire a energiei.

Noile uzine vor furniza electricitate si apa unitatilor producatoare ale Coca-Cola din Austria, Cehia, Grecia, Irlanda de Nord, Polonia, Slovacia, Nigeria, Serbia si Ucraina. Romania, Italia si Rusia vor beneficia de doua astfel de fabrici fiecare.

Citeste si:

"In conditiile in care Comisia Europeana cauta sa reduca emisiile de dioxid de carbon in aceste regiuni, noi putem oferi clientilor nostri o tehnologie care furnizeaza o cantitate suficienta de energie care insa ajuta la reducerea poluarii in timpul operatiunilor lor", a declarat Prady Iyyanki, CEO-ul GE Energy

Reprezentantii Coca-Cola au declarat ca fiecare fabrica va reduce emisiile de dioxid de carbon cu cel putin 40%, surplusul de electricitate fiind directionat catre reteaua nationala de electricitate a fiecarei tari.

Decizia de a construi astfel de centrale survine in urma rezultatelor pozitive obtinute in fabrica Coca-Cola HBC din Ungaria unde emisiile de dioxid de carbon au fost reduse, numai in primul an al operatiunilor, cu 43%. De asemenea, costurile energiei electrice au fost reduse cu 400.000 de euro.