Guvernul a stabilit, in urma cu doi ani, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) calendarul de admitere in zona euro, iar tinta avuta in vedere era anul 2014, in ideea ca in cei sapte ani executivul si banca centrala vor avea timp sa ia toate masurile fiscale, monetare si de restructurare pentru atingerea acelei tinte, arata NewsIn.

"2007 nu a fost tocmai un an de indreptare inspre acea tinta. Deci un an din cei sapte a cam trecut. Riscam ca si 2008, daca nu se iau masurile corespunzatoare, sa cam treaca si mai ramanem cu putintei ani pentru tinta euro 2014", a atras atentia, ieri seara, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, in interviul acordat BBC.

Lazea a explicat ca prin masurile ferme pe care le ia banca centrala, prin faptul ca mentine tinta de inflatie, "desi este extrem de greu sa ajunga la ea", este exact acest semnal: "ca se va bate pana la ultimul cartus, pana la ultimul glont pentru pastrarea acestui calendar".

Intre 2007 si 2010, in perioada premergatoare adoptarii euro, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, ar trebui sa aiba loc consolidarea inflatiei scazute, formarea pietei interne de capitaluri pe termen lung si convergenta ratelor de dobanda. De asemenea, trecerea la euro nu poate avea loc fara stabilitatea relativa a leului pe piata in conditii de convertibilitate deplina, in jurul nivelului de echilibru pe termen lung.

Ministerul Economiei si Finantelor se confrunta, insa, cu un deficit bugetar pe care trebuie sa il acopere prin datorii locale si externe. Deficitul bugetar s-a accentuat in 2007 fata de anul precedent cu peste 0,7 puncte procentuale pana la 2,4% din produsul intern brut (PIB), determinat de mai multi factori, printre care cheltuielile foarte mari ale administratiei locale din ultimul trimestru al anului trecut si plata unor subventii agricole semnificative, din cauza secetei din vara, potrivit NewsIn.