Actionarii Fondului Proprietatea isi vor putea vinde participatiile direct incepand de astazi, fara a mai fi necesara listarea la Bursa a fondului, a declarat vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) Sergiu Ovidiu Pop, citat sambata seara de Radio Romania Actualitati.

Astazi este prima zi in care beneficiarii actiunilor de la Fondul Proprietatea (FP) pot vinde titlurile primite sub forma de despagubiri pentru bunurile pierdute in urma nationalizarii, fara sa mai astepte listarea la Bursa. “In baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea, si ca urmare a negocierilor cu Fondul Proprietatea, consiliul de administratie al depozitarului central a luat decizia ca incepand de luni sa poata efectua cesiuni ale actiunilor emise de catre Fondul Proprietatea in baza prevederilor legii 31/1990 republicata”, a declarat Sergiu Pop, la Radio Romania Actualitati. El a mentionat ca hotararea a fost luata pentru a simplifica procesul prin care fostii proprietari isi pot valorifica titlurile primite in contul despagubirilor si a explicat ca “cesiunea se face exact ca si in cazul societatilor comerciale inchise, care nu sunt implicate pe o piata reglementata, ceea ce in esenta simplifica modalitatile de cesionare a acestor actiuni”.

Fostii proprietari sau urmasii acestora au dreptul sa incaseze, sub forma de numerar, cel mult 500.000 de lei din totalul despagubirilor stabilite, diferenta urmand sa fie acordata in actiuni la Fondul Proprietatea. Pana la inceputul lunii decembrie, numarul actionarilor persoane private a ajuns la 3.028, valoarea actiunilor detinute de acestia reprezentand 11,26% din totalul de 14,24 miliarde de lei (aproximativ 4,37 miliarde euro) cat reprezinta capitalul social al FP. Portofoliul Fondului Proprietatea este format din 88 de pachete de actiuni, majoritatea fiind detinute la societati din domeniul energetic. Printre acestea se numara Petrom (20,11%), Nuclearelectrica (9,4869%), Electrica Muntenia Sud (12%), Romgaz (14,9928%), dar si societati precum Posta Romana (25%) sau Aeroportul International Henri Coanda (20%), anunta Gandul.
Presedintele Fondului Proprietatea, Emanoil Negut, a declarat in urma cu cateva zile in Gardianul, ca cel mai optimist termen pentru listarea Fondului este decembrie 2008, iar cel realist este „undeva la inceputul lui 2009“, daca va exista sprijin total de la toate institutiile implicate in listare. Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (circa 4,37 miliarde de euro).

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (circa 4,37 miliarde euro). In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, dar si-ar putea mari participatia la unele din aceste firme. La inceputul lunii decembrie 2007, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social, potrivit datelor afisate pe pagina de internet a Fondului. Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York, prezinta Jurnalul National.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.