Atat fondurile de investitii, cat si agentii importatorilor mizeaza pe continuarea devalorizarii leului.

In ultimele zile de tranzactionare din saptamana trecuta, speculatorii pietei interbancare au avut de castigat din plin pe seama fluctuatiilor de curs, cumparand valuta in perioadele de minim si vanzand pe maxim. Interesant este ca aceste jocuri au inceput sa se mute, in timp, dincolo de momentul in care BNR anunta cotatiile zilei (dupa ora 12,30), astfel ca influentele lor asupra cursului de referinta sunt tot mai mici.

De exemplu, vineri - dupa ce Banca Nationala fixase cursul de referinta la 3,7694 - speculatorii de portofoliu s-au jucat, din nou, la cursul de schimb. Astfel, la mijlocul sedintei de tranzactionare au aparut brusc ordine masive de cumparare de valuta din partea unor investitori. Cererea mare a determinat in final o urcare rapida a cursului de schimb pana la un maxim 3,837 lei/euro. Apoi, speculatorii au inceput sa vanda valuta, iar cursul de schimb a inceput sa scada la fel de repede pe cat crescuse.

Cursul e vulnerabil, leul cedeaza usor

"Leul a cedat usor, ceea ce denota vulnerabilitatea cursului de schimb. In plus, trebuie sa retinem faptul ca speculatorii sunt interesati sa faca profit, si nu neaparat sa influenteze cursul de referinta al bancii centrale", este de parere Catalin Maciuca, dealer la MBK Romexterra Bank. In opinia dealerului, cursul de schimb are puterea sa isi revina: "Situatia din Romania a fost exacerbata in ultima perioada. Avem totusi o economie functionala si o crestere economica decenta, ceea ce va permite leului sa isi revina".

"Volumele de transfer au fost foarte mari, atat datorita ordinelor de cumparare de valuta ale strainilor, cat si pe baza unor ordine comerciale venite din partea importatorilor. Acestia vor sa se protejeze impotriva deprecierii leului, considerand ca trendul descrescator se va mentine", au declarat mai multi dealeri ai pietei valutare, citati de agentiile de presa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.