Cererea mare de energie din regiune a fost determinata de sistarea exporturilor de catre Bulgaria.

Consumul mai ridicat din aceasta iarna si interzicerea exporturilor de catre Bulgaria au pus pe jar furnizorii de electricitate. Vanzarile la export de energie s-au dublat fata de iarna anului trecut. Castigurile sunt pe masura, dat fiind ca in Romania preturile de pe bursa locala de energie sunt in medie cu o treime mai mici fata de cele din Balcani.

Intrarea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda, care a suplimentat productia interna de energie cu 8-9%, nu face fata cererii tot mai ridicate de electricitate pe plan intern, dar, mai ales, la nivel regional.

Desi aportul de energie ieftina adus de Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, ar fi trebuit sa scoata din piata producatorii scumpi, in speta termocentralele pe gaz si pacura, o parte a acestora produc in continuare. Explicatia: bulgarii au interzis exporturile de electricitate, intr-o perioada in care consumul la nivel regional este mai ridicat din cauza temperaturilor scazute.

Energie pe rutele Serbia si Bulgaria

Potrivit informatiilor primite de la Dispeceratul Energetic National (DEN), responsabil cu siguranta sistemului, Romania exporta in aceste zile la capacitate maxima. Astfel, daca noaptea ies din sistem 500-600 MW, capacitatea contractata la export in timpul zilei este de 800 MW, in medie. Aceasta inseamna ca varfurile depasesc uneori 1.000 MW, adica aproximativ a noua parte din capacitatea de productie pusa in functiune.
Comparativ, in luna ianuarie a anului trecut, Romania exporta in medie 400 MW, putere medie orara, insa aceasta a fost valoarea cea mai mica din ultimii ani. Niveluri similare la export, de 700-800 MW, au fost inregistrate in 2006.

Oficialul DEN a spus ca cele mai mari cantitati se duc inspre Bulgaria, pe care doar o tranziteaza inspre Serbia si Grecia. Cealalta destinatie este Serbia. „Cererea este mare la extern, pe fondul opririi exporturilor din Bulgaria. Si polonezii au anuntat ca nu o sa mai exporte, din cauza unei iminente greve a minerilor, dar deocamdata nu se stie cand", a declarat, pentru „Adevarul", directorul general al DEN, Octavian Lohan.

Potrivit datelor de pe site-ul Operatorului Pietei de Energie, compania care a contractat in ianuarie cea mai mare capacitate la export pe relatia cu Bulgaria este EFT Romania, fiind urmata de EGL Gas&Power, Atel Romania, E.ON Sales&Trading (Germania) si Statkraft (Norvegia). Pe linia cu Serbia, cea mai mare capacitate a fost contractata de Atel Romania, fiind urmata de EFT Romania, Grivco, CEZ Trade, E.ON Sales&Trading, Gen-I si EGL Gas&Power. Unul dintre marii exportatori este si Energy Holding.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.