Leul s-a depreciat ieri cu 4,17 bani. Romanii simt deja efectele, scumpiri ale marfurilor din import, credite si chirii mai scumpe, caderi ale actiunilor la bursa. Pentru a stabiliza moneda, BNR va interveni pe piata si de doua ori pe zi.
Potrivit Jurnalul National, moneda nationala a intrat in picaj, in ciuda interventiilor Bancii Nationale a Romaniei si ale Ministerului de Finante. Leul s-a depreciat ieri cu 4,17 bani fata de ziua de luni, cursul afisat de BNR fiind de 3,7619 lei pentru un euro. De la inceputul anului, leul a pierdut in fata euro 1,648 lei. Caderea este atat de mare incat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recunoscut ca banca centrala nu reuseste sa atraga toata lichiditatea din piata. “BNR intervine pe piata aproape zilnic si tot nu reuseste sa atraga toata lichiditatea intrata in piata la finele anului trecut. Probabil ca vom interveni si de doua ori pe zi”, a spus Mugur Isarescu. El a mai precizat ca este o diferenta intre operatiunile de sterilizare, care pot fi facute doar de banca centrala, si felul in care a intervenit Ministerul Economiei si Finantelor, care se imprumuta, nu dreneaza excesul de lichiditate. “Ministerul Economiei si Finantelor, cand ia bani din piata, se imprumuta, nu sterilizeaza, nu scoate bani din piata. Acestea sunt doua procese total diferite, care nu au nimic in comun”, a mai spus guvernatorul.

CAUZE. Prabusirea monedei nationale este efectul derapajelor grave ale indicatorilor macroeconomici si ale cheltuielilor bugetare necugetate care au avut loc in ultima vreme, spune analistul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata. El opineaza ca leul cade acum pentru ca a crescut nejustificat de doi ani si jumatate, cand capitalurile speculative veneau in tara noastra. “Acum procesul s-a inversat, investitorii ne ocolesc pe fondul neincrederii de pe pietele internationale si ale rezultatelor slabe din economia noastra. E drept, si criza internationala a dat un branci leului, dar, daca nu existau vulnerabilitatile din economie, caderea nu ar fi fost atat de spectaculoasa”, mai spune Voinea. El isi sustine teoria pe faptul ca deprecierea monedelor din regiune nu depaseste 1%. Aceasta opinie este sustinuta si de guvernatorul BNR. Desi guvernatorul BNR este de acord ca au loc iesiri de capitaluri volatile, reflectate mai ales de ceea ce se intampla pe piata de capital de la Bucuresti, spune ca aceste evolutii au loc pe fondul unei “slabiciuni” a economiei romanesti, respectiv cheltuirea masiva a banilor la finele anului.
“Este un obicei pacatos ca in ultimele doua luni sa se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul Finantelor a aratat ca la nivelul autoritatilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare in numai zece zile au impact pe piata valutara”, a explicat Isarescu.

Conform Romania libera leul se va stabiliza si chiar isi va reveni dupa caderea accentuata din ultimele doua luni, determinata atat de iesirile masive de capitaluri speculative, cat si de cheltuielile bugetare mari din ultima luna, a promis ieri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

O promisiune neobisnuita pentru guvernatorul bancii centrale, care de obicei evita sa vorbeasca deslusit despre cursul de schimb al monedei nationale, de spaima ca investitorii ar putea ghici ce are de gand sa faca. Insa leul a cazut ieri cu 1,12%, pana la o cotatie de 3,7619 lei/euro, cel mai jos nivel al ultimilor trei ani, Bursa si-a redus viteza prabusirii, dar nu si-a revenit si un politician apropiat presedintelui Traian Basescu i-a invitat in Parlament pe Isarescu si pe ministrul Finantelor pentru a da lamuriri.
Isarescu a spus chiar ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) poate intra, la nevoie, si de doua ori pe zi in piata, semnal clar ca intentioneaza sa sustina moneda nationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.