Pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri, principalii indici bursieri au inregistrat deprecieri de peste 8%
Potrivit Adevarul, dupa un inceput marcat de prabusiri spectaculoase ale indicilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), finalul sedintei de ieri a marcat noi deprecieri dramatice. Titlurile celor mai lichide 10 companii listate au pierdut, in medie, 4,75%, in timp ce indicele compozit raporta o scadere de 4,23% fata de sesiunea anterioara.
Volatilitatea a fost cuvantul de ordine al intregii sedinte. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat totusi la 18,6 milioane de euro (70 milioane de lei), pe un volum de aproape 87 milioane de actiuni transferate.
"Bursa de la Bucuresti a continuat corectia agresiva: dupa primele cinci minute, indicele BET inregistra o prabusire de peste 8%, in conditiile unor volume nu foarte mari de tranzactionare", comenteaza Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni in cadrul Prime Transaction.

Panica in sectorul financiar

Pe rulaje de top, actiunile emitentilor din sectorul bancar au traversat, ieri, o sedinta carcaterizata pritr-o volatilitate ridicata. Cursul titlurilor BRD Groupe Societe Generale (BRD) a oscilat intre un minim de 18,8000 lei/actiune si un maxim de 20,6000 lei/actiune.

Ultima tranzactie a fost perfectata la pretul de 20,0000 lei/actiune, in scadere cu 4,76% fata de sesiunea anterioara. Valoarea totala a schimburilor cu titlurile BRD a fost de 12,5 milioane de lei. Tot sub semnul volatilitatii a stat, ieri, si cursul titlurilor Bancii Transilvania (TLV).
Dupa ce au atins un minim de 0,6700 lei/actiune, titlurile TLV au revenit la 0,7200 lei/actiune, mai jos cu 5,88% fata de sedinta precedenta.

Potrivit Wall-Street, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut puternic in sedinta de marti, principalul indice al pietei bursiere, BET, pierzand 4,75% la inchidere, cea mai acuta depreciere din ultimele 11 luni, ca urmare a "sentimentului de panica", care a dominat pietele europene, sustin analistii.
Bursa, cea mai acuta scadere zilnica din ultimele 11 luni "Piata de capital romaneasca a evoluat, marti, in aceasi nota cu pietele europene, deschiderea fiind marcata de vanzari masive, iar indicele reprezentativ al pietei, BET, a pierdut in debut 718 puncte indice, adica 10%", a declarat, potrivit NewsIn, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa, a pierdut cel mai mult, 4,75%, si a inchis la nivelul de 7.564,74 puncte, nivel nemaiatins din 7 august 2006, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 4,23%, pana la 5.210,55 puncte, nivel care nu a mai fost inregistrat din decembrie 2006.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF) a pierdut 2,45% si a inchis la 60.383,34 puncte, nivel minim din aprilie 2007, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a cazut cu 4,62%, pana la 16.736,38 puncte, nivel afisat ultima data in septembrie 2006.
"Deprecierile puternice din prima jumatate a sedintei bursiere de marti au fost cauzate de o reactie de panica, fireasca dupa ce s-a intamplat pe pietele asiatice, dupa care investitorii au meditat asupra preturilor la care s-au vandut actiunile, care nu sunt justificate decat conjunctural", a declarat pentru NewsIn, Gabriel Necula, analist Prime Transaction


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.