Analistii economici sunt de parere ca nu ar trebui sa ne preocupe in perioada imediat urmatoare castigurile, ci plasarea prudenta a economiilor.
Ce facem cu economiile noastre in vremuri ca acestea? Cum le putem pune la adapost de posibilele efecte nedorite? Este momentul sa refi nantezi un credit in euro, ca sa scapi de scumpirea ratelor? Este bine sa reactionezi radical in astfel de momente?

Mai multi specialisti in domeniu au raspuns pentru "Adevarul" la toate aceste intrebari, cu mentiunea ca nu sunt sfaturi, ci doar pareri personale.

1 Tineti-va banii in depozite bancare!

De departe, parerea unanima a analistilor consultati de "Adevarul" indica depozitul bancar ca fiind - in astfel de situatii - drept cea mai buna cale de a-ti pune banii la adapost. "Nu obtii castig, dar sigur nu pierzi"!, spun acestia. Dragos Cabat, presedintele Charted Financial Analysts, spune de exemplu ca in acest moment ar trebui sa nu ne ingrijim de profit, ci de a nu ne pierde banii. In opinia analistului, depozitele reprezinta cel mai bun instrument pentru ca finantele personale ale romanilor sa nu fie erodate de inflatie.

"Dobanzile la depozite sunt, in medie, de 8%/an, iar dupa impozitare raman doar 6,7 procente, pe care deponentul le poate castiga. Din cele 6,7%, trebuie sa mai scadem o rata a inflatiei de 6,5%. In final, castigul pe care il au romanii este infim, de doar 0,2%. Comparativ cu pierderile mari inregistrate in ultima perioada la Bursa, cred ca in prezent depozitele sunt cea mai buna investitie". Cabat subliniaza insa faptul ca nu toti romanii isi permit sa ia astfel de masuri.

"Cei care au deja un credit nu au cum sa economiseasca. Iar daca platesc dobanzi variabile, sansele de a economisi sunt si mai mici". Si fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu considera ca depozitul bancar este in acest moment cel mai corect instrument de economisire. "Si acesta poate fi afectat, in astfel de momente, dar nu in aceeasi masura in care sunt afectate investitiile la Bursa, spre exemplu", a explicat Tanasescu.

2 Nu va refinantati creditele!

Aprecierea continua a euro a determinat o scumpire puternica a creditelor contractate in aceasta moneda. Chiar daca la prima vedere o "solutie salvatoare" ar putea fi refinantarea acestora in lei, analistii considera ca aceasta masura nu ar fi bine-venita. Singurul lucru pe care il pot face acei romani care au in derulare credite ipotecare/imobiliare in euro este sa astepte calmarea pietei. "Opinia mea este ca leul isi va reveni pe termen lung, deci se va aprecia. Personal, n-as face o astfel de mutare, in acest moment", considera Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

Si Mihai Tanasescu considera ca o astfel de miscare nu ar trebui facuta, pentru ca este una brusca. E drept ca sunt tendinte de crestere a dobanzilor, dar incepand cu a doua jumatate a anului, situatia se va calma, deci totul va reveni la situatia initiala. Trebuie sa avem incredere in moneda nationala", apreciaza fostul ministru al finantelor, subliniind ca aceasta situatie nu trebuie sa ne panicheze. Totodata, potrivit lui Cabat, o refinantare ne-ar scoate din buzunare mai multi bani, tinand cont de actualele costuri.

"O refinantare costa, mai ales la nivelul actual al dobanzilor, care sunt asteptate sa creasca. Din pacate, cei care s-au imprumutat in valuta vor trebuie sa stranga cureaua si sa reduca cheltuielile de consum. Multi romani se asteptau ca leul sa se aprecieze la nesfarsit", spune Dragos Cabat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.