Conducerea companiei Petrom are ganduri mari privind strategia de dezvoltare pe anul 2005 si in perioada 2005-2008.

Principalele obiective in perioada urmatoare pentru Petrom sunt stabilirea unei productii medii zilnice de aproape 200.000 de barili, obtinerea unei cote de 35 la suta pe piata de desfacere si atingerea unei capacitati de rafinare de 8 milioane de tone de titei pe an.

Pentru a-si indeplini obiectivele stabilite, Petrom va investi, in 2005 si 2006, 800 de milioane de euro.

Cu rezerve actuale de aproape 1 miliard de barili, compania va incerca sa stopeze scaderea productiei si o va stabiliza undeva in jurul cantitatii de 200.000 de barili pe zi, insumand o productie anuala de 80 de milioane de barili in 2008.

Pana la acea data, Petrom va avea o productie semnificativa in Marea Caspica si va cauta noi cai de dezvoltare, care sa atinga o rata de inlocuire a rezervelor de aproape 80 la suta.

Extinderea activitatilor si produse noi, superioare calitativ

Chiar daca si-a propus ca anul acesta sa mentina productia zilnica la media din 2004, in 2005 compania va investi 200 de milioane de euro in activitatile de explorare si productie.

Compania vrea sa-si extinda activitatile si in rafinare dar si marketing. Ca urmare, vanzarile de produse vor ajunge pana in 2008 la 6,5 milioane de euro si asta cu ajutorul unei retele de distributie mult mai eficienta si o imbunatatire a produselor si serviciilor.

Pentru ca Petrom sa obtina cele 35 de procente din piata de profil pana in 2008, din cele 600 de statii ale companiei, jumatate vor fi modernizate si aduse la nivel premium, iar divizia de marketing va introduce noi produse in statii, la standarde calitative superioare, primul de acest fel urmand sa apara in vara acestui an.

Dezvoltarea diviziei de gaze naturale

Si divizia de extragere, transport si comercializare a gazelor naturale intra in planurile de dezvoltare a companiei, Petrom tintind o productie de 6 miliarde de metri cubi de gaze naturale in 2008.

Disponibilizarile sunt in program

Ca orice companie care doreste sa eficientizeze productia si sa devina competitiva si Petrom va suferi reduceri semnificative de personal.

Totusi, pana in momentul de fata, conducerea companiei nu a luat o decizie in aceasta privinta, insa, a recunoscut ca exista discutii cu sindicalistii si ca acestia sunt de acord cu o posibila disponibilizare la Petrom.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.