Pana la sfarsitul anului am putea vedea primul atac major al virusilor pentru telefoane mobile

Telefoanele mobile au inceput sa devina adevarate bijuterii ale tehnologiei, iar pretul lor este din ce in ce mai mic. Au camera foto si agende complexe, pot accesa Internet-ul si mail-urile si se pot conecta fara fir la laptop sau la reteaua companiei. Insa, o data cu puterea de procesare din ce in ce mai mare, apar si vulnerabilitatile in fata hackerilor si creatorilor de virusi.

Primul virus pentru telefoanele mobile a aparut in luna iulie, anul trecut. A fost catalogat de catre specialisti ca un virus concept, al carui scop nu este decat sa demostreze ca si telefoanele mobile pot fi infectate exact ca si un PC obisnuit. "Numarul virusilor este mic, dar este cert ca se afla in crestere. Lumea nu prea stie si nu este obisnuita cu asa ceva", este de parere Nicolae Simion, director de marketing la BitDefender. Deja, pentru sistemul de operare Symbian, folosit de marii producatori precum Nokia sau Ericsson, exista aproape 30 de virusi. Specialistii din domeniu se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa apara prima infectie majora, comparabila cu cele din cazul PC-urilor. Majoritatea virusilor pentru telefoane mobile au nevoie de interventia utilizatorului pentru a putea infecta telefonul.

Mai exact, utilizatorul este intrebat daca vrea sa instaleze un program nou, dar nu are cum sa stie daca acel program este un virus sau un program inofensiv. Am putea spune ca este posibil sa scapam imediat de virusi, refuzand instalarea de fiecare data cand ceva pare suspect. "Sa nu uitam ca virusii care au avut cel mai mult succes anul trecut au fost asa-numitii mass-mailer. Trebuia deschis un atasament din mail pentru ca virusul sa reuseasca sa infecteze un calculator. Totusi, au fost infectate milioane de calculatoare pentru ca primul sentiment pe care il are utilizatorul este sa-l deschida sa vada ce este", explica Razvan Stoica, coordonator de imagine la BitDefender. Chiar si asa, creatorii de virusi nu stau degeaba.

"Acum s-a ajuns la stadiul in care cei care scriu virusi pentru telefoanele mobile au inceput sa caute greseli de programare a sistemului de operare, pentru a se putea crea virusi care sa se raspandeasca fara interventia utilizatorului", spune Simion. Un virus pentru telefoanele mobile are un potential distructiv la fel de mare ca si un virus de PC si poate chiar mai mare. "Teoretic, un virus de telefon mobil are exact aceeasi putere pe care o are si o persoana care iti fura telefonul", zice Simion. Mai exact, poate modifica, distruge sau fura orice informatie care se afla in memoria telefonului, de la numere de telefon pana la mail-uri si chiar numere de carti de credit, daca utilizatorul foloseste Internet-Banking.

Un virus se poate dovedi destul de costisitor. In Rusia a aparut un virus care dupa ce infecteaza un telefon trimite sms cu reclame, un fel de spam, insa, totul pe banii utilizatorului. Mai mult, un virus poate fi setat sa sune la numere cu suprataxa, incarcand astfel factura utilizatorului. Piata de antivirusi pentru telefoane, fiind o piata emergenta, s-ar putea dovedi o oportunitate de afirmare pentru companiile mici de securitate. "S-ar putea zice, la prima vedere, ca este mai usor sa faci un astfel de antivirus pentru ca sunt mai putin virusi pentru device-uri mobile", spune Nicolae Simion

Totusi, lucrurile nu sunt atat de simple precum par. Un antivirus pentru telefon mobil va veni la pachet in oferta operatorilor de telefonie mobila sau va fi preinstalat de catre producatorii de telefoane mobile. "Trebuie sa ai cat de cat un nume ca sa poti incheia contracte cu producatorii de telefoane sau operatorii de telefonie", completeaza Nicolae Simion. Totusi, exista companii, cum este Airscanner, care se ocupa exclusiv de productia de securitate pentru telefoane si PDA-uri. In plus, majoritatea producatorilor traditionali de solutii de securitate au inceput sau sunt pe cale sa atace aceasta noua piata.

Despre virusi si antivirusi pentru telefoane mobile si PDA-uri

• Primul virus de acest tip a aparut in iunie anul trecut, iar in clipa de fata numarul lor a depasit 30.
• In acest moment, virusii de telefoane mobile se pot raspandi numai cu ajutorul utilizatorului. Totusi, nu va mai trece mult timp pana cand hackerii vor gasi o modalitate de a-si raspandi virusii fara nici un fel de interventie din partea posesorilor de telefoane.
• Virusul poate fi setat sa sune la numere cu suprataxa sau chiar sa trimita sms-uri publicitare, toate acestea incarcand factura utilizatorului.
• Majoritatea companiilor de securitate au inceput sau au in plan sa lanseze antivirusi pentru telefoanele mobile.
• Un astfel de antivirus va costa intre 20 si 30 de dolari. Costul va fi, insa, mai mic daca antivirusul va fi cuprins in ofertele operatorilor de telefonie mobila sau preinstalat de catre producatorii de telefoane mobile si PDA-uri.
• Piata antivirusilor pentru telefoane mobile si PDA-uri este estimata la cateva milioane de dolari pentru anul viitor. Chiar daca nu pare foarte mult, piata are un potential foarte mare.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.