Bursa de la Bucuresti si-a mentinut in perioada 14-18 ianuarie tendinta de scadere, dar intr-un ritm mai lent, pe o lichiditate in stagnare, in timp ce toti indicii au suferit pierderi moderate, ca urmare a evolutiilor nefavorabile de pe pietele externe.

Potrivit Wall-Street, tendinta saptamanii la Bursaa fost sa se indrepte catre corelarea cu pietele straine "Saptamana a fost caracterizata de deprecieri importante, inregistrate de toti indicii bursieri, principalii catalizatori ai acestor evolutii fiind pesimismul si panica investitorilor de pe piata americana. Acolo sunt tot mai multe voci care afirma ca cea mai mare economie a lumii se indreapta catre o perioada de recesiune", se arata intr-o analiza a Intercapital Invest.

Bursa de la New York a incheiat joi cea de-a treia sedinta consecutiva de scadere, in urma prabusirii unui indice economic regional si dupa apelul presedintelui bancii centrale americane Federal Reserve, Ben Bernake, de a reactiona rapid la riscul de recesiune economica. Indicele Dow Jones a inregistrat joi o scadere de 2,46%, in timp ce Nasdaq a pierdut 1,99%, potrivit NewsIn.

Pe Wall Street, indicele S&P500 scazuse joi cu 3%, pana la minimul ultimelor 15 luni, pe fondul unei scaderi a activitatii industriale regionale si a pierderilor mari raportate de Merrill Lynch.

Dupa sedinta de vineri, valoarea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a ridicat la 73,89 miliarde lei (19,98 miliarde euro), in scadere cu circa 5,5% fata de capitalizarea afisata in 11 ianuarie, de 78,23 miliarde lei (21,36 miliarde euro).

Anul bursier 2008 pare sa se asemene cu anul 1998 din mai multe motive. Potrivit Cotidianul acestea ar fi : indicii bursieri au scazut in prima sedinta de tranzactionare, iar ambii ani au stat sub semnul crizelor financiare (1998 - criza ruseasca, 2008 - criza americana). „Singura oara cind bursa a deschis noul an pe minus a fost in 1998. De atunci pina in acest an, bursa a deschis anul numai pe plus“, spune directorul BVB, Stere Farmache.

Potrivit unui raport al SSIF Intercapital Invest, in 1998 numarul emitentilor listati si cel al societatilor de valori mobiliare au crescut. Astfel, numarul societatilor ale caror actiuni au fost tranzactionate in 1998 a ajuns la 125. Printre emitentii listati in acel an se numara societati precum Rafinaria Astra Romana, Sicomed Bucuresti, Electroputere Craiova, Turbomecanica Bucuresti, Excelent Bucuresti, Oil Terminal Constanta. Desi investitorii au mai multe actiuni la dispozitie, preturile in piata au scazut serios pe tot parcursul anului, la fel si interesul pentru bursa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.