La o zi dupa expirarea termenului limita pentru inscrierea la un fond de pensii private obligatorii, adica pe 18 ianuarie, unii agenti de marketing incheiau inca acte de adeziune. Mai mult, intarziatii pot spera sa-si aleaga administratorul pensiei inclusiv pe 23 ianuarie dimineata, dupa cum spun unii brokeri.
Potrivit EVZ, agentii de marketing au incheiat acte de adeziune si dupa 17 ianuarie, data oficiala a „inchiderii sezonului”.

Unii dintre agentii de marketing autorizati pentru a incheia acte de adeziune la fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II au incheiat acte de adeziune si vineri, 18 ianuarie. Campania initiala de aderare la fondurile de pensii private s-a incheiat joi, 17 ianuarie, pentru persoanele cu varste de pana la 35 de ani.

Pensii la cinci fonduri in mai putin de trei ore. Asta putea face, fara prea mare efort, orice angajat care nu isi facuse pensie in intervalul stabilit de lege.Reporterii EVZ si-au propus sa vada daca pot semna acte de adeziune la primele cinci fonduri de pensii de pe piata autohtona. Adica la ING, Allianz - Tiriac, Generali, Aviva si Interamerican, potrivit clasamentului realizat in functie de datele valabile la 1 ianuarie 2008.

Potrivit Wall-Street, valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 3,23% in perioada 4 - 11 ianuarie 2008 la pana 15 milioane lei (4,1 milioane euro), potrivit datelor publicate vineri de arbitrul pensiilor private.

Fondurile de pensii facultative - active de peste 4 mil. euro La data raportarii, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit arbitrului pensiilor private. Numarul total de participanti atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 59.781 la 11 ianuarie, dupa cum arata datele publicate de CSSPP. AZT Moderato a atras 13.986 de participanti si a ajuns la o valoare a activului net de 2,82 milioane lei, ING Clasic are 8.003 de participanti si un activ net de 1,94 milioane lei, AZT Vivace - cu un activ net de 1,37 milioane lei si 11.438 participanti, Pensia Mea - 10.446 de participanti, cu un activ de 869.446 lei, si ING Optim - cu un activ net de 886.315 lei si 4.238 de participanti.

Gardianul adauga ca pana la 1 ianuarie 2008, in sistem se inscrisesera 3,18 milioane de participanti, reprezentand 74% din totalul persoanelor eligibile, potrivit datelor transmise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Alte aproximativ 700.000 de persoane care nu si-au exprimat optiunea pentru un fond anume vor fi repartizate aleatoriu. „Ultima validare a participantilor in sistem si centralizarea ultimelor rezultate - 25 ianuarie 2008 - vor marca inceperea procesului de repartizare aleatorie a persoanelor care nu si-au ales un fond de pensii administrat privat pana la data de 17 ianuarie 2008, cat si a celor invalidate de catre institutia de evidenta - Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS)“, informeaza un comunicat al CCSSP. Repartizarea aleatorie (prin intermediul calculatorului) a persoanelor care nu si-au definit optiunea pentru un fond de pensii obligatoriu se va face in termen de 30 de zile calendaristice de la incheierea procedurii de aderare initiala, respectiv la data de 25 februarie 2008. Potrivit legislatiei, criteriile care vor fi luate in calcul la repartizarea aleatorie vor fi varsta si genul persoanei. CNPAS va face repartizarea in functie de rezultatele inregistrate de fonduri (procentajul obtinut din totalul inscrierilor).

Experienta vecinilor nostri poate contura un punct de reper pentru romanii care tocmai au aderat la un fond de pensii administrat privat, informeaza Adevarul.

Odata incheiata campania de aderare la un fond de pensii administrat privat, romanii s-au asigurat, practic, ca banii lor vor fi investiti. Modelul tarilor est-europene poate reprezenta un argument pentru linistea sau nelinistea romanilor fata de modul in care vor evolua lucrurile.
Sistemul multipilon al fondurilor de pensii aplicabil in tara noastra corespunde si sistemelor din Polonia, Ungaria si Bulgaria.

Activele fondurilor de pensii din Romania vor ajunge, in 2008, la circa 300 milioane de euro, iar investitiile fondurilor pe bursa ar putea urca, in acest an, la 60-75 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.